Лукашенко с четвърти мандат като президент на Беларус

Лукашенко с четвърти мандат като президент на Беларус

Досегашният президент на Беларус Александър Лукашенко е преизбран за четвърти мандат на поста със 72 на сто от гласовете, съобщи РИА Новости, позовавайки се на първия екзит-пол, направен от институт, близък до властта към 13 часа българско време или седем часа преди затварянето на изборните бюра.

Директорът на института ЕКООМ Сергей Мусиенко, заяви, че Лукашенко е получил 72,03 на сто от гласовете в сравнение с 6,33 на сто за Андрей Санников, бивш заместник-министър на външните работи, преминал в опозиция, допълва РИА Новости. Нито един от останалите осем кандидати не е получил над 5 процента от гласовете.

 Избран през 1994 година при първите президентски избори на независима Беларус, Лукашенко спечели отново вота и през 2001, и през 2006 годишна, когато според наблюдатели са били допуснати много нередности, припомня АФП.

Опозицията сигнализира за фалшификации и призова за демонстрации веднага след затварянето на избирателните секции.

Близо седемте милиона беларуски гласоподаватели избират между 10 кандидати за висшия пост - рекорден брой.

Вотът е следен от над хиляда международни наблюдатели, изпратени от  Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ), Парламентарната асамблея на ОССЕ, ОНД и нейната интерпарламентарна асамблея, също и от ЦИК на някои чуждестранни държави.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш нарече Александър Лукашенко "последния диктатор в Европа". На предишните президентски избори през 2006 г., белязани с нарушения,  той получи 83 на сто от гласовете. Мнозина западни наблюдатели и правозащитници го смятат за авторитарен ръководител, склонен към патернализъм.

В телеграма, чието съдържание огласи сайтът Уикилийкс, американски дипомати наричат Лукашенко "човек с явно разстройство", който "има намерение да се задържи на власт до безкрай".

В последно време Лукашенко се опитва да лавира, като критикува ту ЕС, ту Москва. През ноември той обвини общността в "неспирен натиск" върху Беларус. Русия пък е традиционен съюзник на страната му и важен доставчик на газ и петрол, но беларуският лидер я упреква, че финансира неговите противници, отбелязва АФП.

Опозицията получи твърде ограничен достъп до преброяването на гласовете и седмина от нейните девет кандидати призоваха за протести тази вечер на Октомврийския площад в Минск, превърнат в гигантска ледена пързалка, покрита със сняг.

Сред основните кандидати на опозицията са беларуският поет Владимир Некляев, политическият дисидент Николай Статкевич и бившият заместник-външен министър Андрей Санников, основател на най-популярния опозиционен сайт в страната charter97.org.

В деня на изборите Лукашенко обеща "отлични" отношения между Беларус и Русия и "най-малкото добри" със САЩ.

Той опроверга съобщения на сайта "Уикилийкс", че е правел антируски изявления на среща с естонския външен министър.

Президентът каза, че е готов и за сътрудничество с ЕС: "Всичко ще зависи доколко го желае Евросъюзът".

 Лукашенко нарече Грузия "приятелска република" и каза, че "няма да си разваляме отношенията с нея".

Той опроверга твърдения, поместени на сайта "Уикилийкс", според които личното му богатство достига 9 милиарда долара. Помолен за коментар от руската агенция, президентът заяви пред журналисти: "Ако намерите нещо, дайте по-голямата част от тая сума на жените, а по-малката - на мъжете. Ако откриете тези пари, моля ви, дайте ми един процент, а всичко останало е за вас".

По повод възможността беларуската опозиция да организира неразрешен протест Лукашенко каза, че властите ще действат единствено в рамките на закона. И добави: "Не си го слагайте на сърцето, днес няма да има никой на площада".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?