Лявата опозиция също настоява за отчет и дебат в парламента

Говорителят на БСП Ангел Найденов също обяви, че парламентарната група на левицата ще настоява заседанието на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност да се проведе възможно най-скоро, преди началото на сесията на Народното събрание и преди заминаването на втория български батальон за Кербала.

Левицата иска още в първия работен ден на парламента премиерът Симеон Сакскобургготски да представи подробен анализ и информация с оценка за ситуацията в Кербала, за подготовката на втория български батальон и всички въпроси, свързани с необходимостта от преразглеждане на военно-техническите експертизи и оценките на Генералния щаб на министерството на отбраната.

Има нужда от преразглеждане на военно-техническата експертиза и оценките, защото политическото решение България да изпрати контингент в Кербала беше взето и въз основа на тези експертизи, представени от ГЩ и МО, обясни Найденов в интервю пред БНР.

Въпреки че разкритикува пасивността на председателя на парламентарната външна комисия, говорителят на БСП приема тезата, че трябва да се изчака заседанието на Върховното главно командване при президента.

Според въпросите, които трябва да се обсъдят според БСП, е степента на подготовка и оборудване на българския контингент за мисията в Ирак, необходима ли е промяна във функциите, които военните ни изпълняват в Кербала и оттам - какъв да бъде състава на контингента. Третата група въпроси, според БСП, засягат набирането и оценката на разузнавателна или изпреварваща информация, а четвъртата са свързани с комуникацията, информационните връзки и дипломатическото присъствие.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?