Люксембург предложи смекчаващи действия на Пакта за стабилност

Страните, които нарушават Пакта за стабилност и растеж в Европейския съюз, да не бъдат наказвани, ако провеждат реформи в своите здравни и пенсионни системи или икономическият им растеж спре. Това предложи днес Люксембург, който в момента е ротационен председател на ЕС, на финансовите министри на Съюза, предаде в понеделник Ройтерс.

Предложението потвърждава основното изискване на Пакта - бюджетните дефицити на страните и занапред да не надхвърлят 3 процента от брутния им вътрешен продукт (БВП). Предстои по-късно финансовите министри на еврозоната да обсъдят предложението.

Под влияние на растящия натиск за реформиране на Пакта за стабилност и растеж Люксембург представи списък с фактори за смекчаване на действието на Пакта. Сред предложенията са инвестициите в научно-развойна дейност, пенсионните реформи или какъвто и да е спад на БВП. Според сега действащите правила всяка страна, чийто дефицит надхвърли 3 на сто от БВП, трябва да докаже, че икономиката ѝ се е свила с 2 процента, за да избегне дисциплинарната процедура на санкции, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?