Лютви Местан: Не се свеня от думата "коалиция"

България няма интерес от избори, ГЕРБ са заинтересовани от социално напрежение и печелене на време

сн. БГНЕС

Аз не се свеня от думата "коалиция". В опита да се търси разликата между предишния коалиционен кабинет и този коалиционен кабинет, този се наименува с израза "кабинет на съгласието", защото не бихте могли да съзрете феодализирани властови позиции”. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира във вторник сутринта по Нова телевизия проектоправителството на БСП и ДПС, което според лидера на социалистите Сергей Станишев е програмно и политико-експертно.

Предлагам да не поставяме акцент върху факта на оттеглянето на един от номинираните за министри в кабинета "Орешарски”, каза Местан по повод оттеглянето на номинирания за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, чието име е забъркано в скандали около застрояването по морето, и спешното му заменяне с арх. Иван Данов.

"Ако волята е негова, той трябва да бъде поздравен", коментира лидерът на ДПС, който посочи, че "инициативата по отношение на членовете на кабинета е изцяло на министър-председателя Пламен Орешарски".

На въпрос дали гафът с Тихолов е лош старт, Местан отговори: "За лош старт можем да говорим от утре”.

Страната има нужда от избирането на кабинета "Орешарски", защото нямаше как проучвателния мандат на г-н Борисов да бъде успешен. "Бойко Борисов е първа политическа сила, но това не го прави победител на изборите”, каза Местан и допълни, че избирателят е свалил от власт ГЕРБ, но не я дал нито на БСП, нито на ДПС.

"Сигурен съм, че вторият проучвателен мандат ще бъде успешен”, каза той.

На въпрос изключва ли възможността в сряда гласуването на кабинет да се провали, Местан коментира, че това би означавало, че политическите партии не са издържали теста за политическа зрялост и отговорност.

"Няма по-лош сценарий от това да се повторят парламентарните избори от 12 май. Те едва ли биха променили резултата. Ако го променят, то резултатът би бил значително по-лош за ГЕРБ, защото всички политически сили направиха анализ за начина, по който бяха организирани тези избори и вероятно контролът за честността на вота ще бъде по-засилен", заяви Местан.

"България няма интерес от избори. ГЕРБ имат интерес от това да печелят време, от социално напрежение. На ГЕРБ им трябва време да свикнат с новия си статут, когато четири години управляваш страната с претенцията, че светът започва от теб. ГЕРБ възникна като партия на властта. ГЕРБ се нуждаят неистово от съхраняването на властта си, защото властовите отношения имат вътрешната характеристика да се разграждат", посочи Местан.

"Ако ГЕРБ иска да се превърне в нормална партия, трябва да трансформира властовите характеристики в нормални отношения", допълни той.

Местан каза, че кабинетът "Орешарски" няма да е правителство на чудодейните решения с министър-председател месия. "Време е за реалната политика и точно такъв е профилът на Пламен Орешарски. Страната е в тежка криза, имаме икономическа депресия”, поясни той.

По думите му консенсусът, че страната е в тежка ситуация, е огромният шанс за плана "Орешарски”.

Според него този кабинет няма право да подхранва свръхочаквания, тъй като те се превръщат в основен капан за всяко управление.

На въпрос колко министри има ДПС, Местан заяви, че те са 17 заедно с министър-председателя.

Споделяне

Още по темата

Още от България