МААЕ: Най-спешният въпрос с Иран е уреден

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, сн. ЕПА/БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) уреди най-спешния си въпрос с Иран, след като постигна споразумение за поддържане на оборудването за наблюдение на иранската ядрена дейност, създавайки възможност за по-широкообхватни дипломатически усилия, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс и ДПА.

При завръщането си от посещение в Иран, по време на което беше обявено споразумението, Гроси каза пред репортери във Виена, че постигнатата договореност има за цел да "даде пространство за дипломация . . . за да могат да бъдат постигнати по-широкообхватни решения".

Той обаче заяви, че все още не е постигнато трайно решение на ядрения спор с Иран, след като инспекторите на МААЕ няма да могат да имат достъп до данните, съхранявани от устройствата за наблюдение.

Гроси определи като "конструктивно" посещението в Иран, което направи преди започваща днес среща на Управителния съвет на МААЕ, на която западните сили заплашиха да се опитат да приемат резолюция, критикуваща Техеран за възпрепятстване на ядрената агенция.

Евентуална резолюция може да предизвика повишаване на напрежението с Иран, което да унищожи изгледите за подновяване на непреките преговори между Техеран и Вашингтон за съживяване на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма.

Дипломати казаха, че САЩ и европейските им съюзници още не са решили дали да се стремят към резолюция срещу Иран на срещата. Дипломат във Виена заяви, че "сега очевидно има по-малка вероятност за резолюция".

Споделяне

Още от Свят