Мадлин Олбрайт: Ирак е най-страшната катастрофа за американската външна политика

Според бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт войната в Ирак ще остане в историята като най-страшната катастрофа за американската външна политика, предаде в петък думите на Олбрайт БТА, като се позова на Ройтерс и АП.

Президентът Джордж Буш погуби моралния авторитет, изграден от бившия президент Джими Картър, за чиято външната политика отстояването на правата на човека бе главна цел, отбеляза Олбрайт в четвъртък на публична дискусия в центъра "Картър" в Атланта в присъствието и на бившия президент Джими Картър.

Мисля, че Ирак ще се помни като най-голямата катастрофа за външната политика на САЩ, тъй като загубихме добродетелите на американската мощ, както и моралния си авторитет, заяви бившият държавен секретар.

"Задача на следващия американски президент ще бъде да възстанови добродетелите на американското могъщество", добави тя.

Днешната администрация погрешно смята, че може да постигне мир с едностранни действия. Освен това тя не положи достатъчно усилия за установяването на мирни взаимоотношения между палестинците и Израел и не оказа нужната подкрепа на президента Махмуд Абас, посочи Олбрайт и допълни: "Администрацията на Буш наистина пропиля години (в Близкия изток), тъй като се стремеше да се дистанцира от постигнатото от Клинтън".

Войната в Ирак и политиката на изпреварваща война на администрацията внушиха страх от Съединените щати по света. Хората видяха нашата неоправдана инвазия в Ирак и бомбардировките. Не знаем колко десетки хиляди невинни иракчани са загинали при тях, отбеляза Джими Картър.

Сега почти всичките ни съюзници се оттеглят, а ние засилваме присъствието си, което, смятам, предизвиква сериозни опасения, че САЩ първо си служат с военна сила, а едва след това преговарят, подчерта бившият президент.

В края на 70-те години на миналия век Олбрайт работеше за Картър. По-късно бе назначена от президента Бил Клинтън за посланик на САЩ в ООН, а след това стана първата жена държавен секретар на САЩ, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят