МАЕ: Търсенето на петрол ще нараства по-бързо от очакваното през 2004 г.

Търсенето на петрол ще нараства по-бързо от очакваното през 2004 г. поради бурния икономически растеж в Китай и настъпващото оживление в САЩ и други индустриални държави, прогнозира Международната агенция за енергията /МАЕ/ в редовния си месечен доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

През октомври търсенето на петрол в Китай е скочило с 11,5 процента, но според агенцията растежът му ще се забави заради ограничения капацитет, който Китай има в производството на електричество. "Потреблението в Далечния изток измести типичния фокус с център САЩ като основен двигател на петролния пазар", посочва докладът.

МАЕ прогнозира, че в световен мащаб търсенето на суров петрол тази година ще се увеличи с 1,9 процента или с 1,44 милиона барела дневно, а през 2004 г. - с 1,5 на сто или 1,16 милиона барела дневно.

Същевременно агенцията намали предишната си прогноза за търсенето в страните от бившия СССР през 2003 г. - с 330 000 барела дневно. През ноември световното предлагане на петрол е нараснало с 625 000 барела дневно /или 0,8 на сто спрямо октомври/ - до 81,7 милиона барела дневно.

Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ е допринесла с 285 000 барела за това увеличение, а на независими производители като Ангола, Бразилия и Русия се дължи останалата част от увеличението.

Докладът на агенцията подчертава, че световните петролни цени остават високи, но нестабилни под влияние на ниските запаси и геополитическата несигурност.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес