"Макдоналдс" ще се управлява за пръв път в историята си от афроамериканец

За първи път в своята история афроамериканец ще поеме управлението на една от най-големите международни компании “Макдоналдс” (McDonald's). 48-годишният Дон Томпсън ще замени 67-годишният Джим Скинър на поста главен изпълнителен директор. Цялата операция по смяната на управлението ще приключи към 1 юли, предадоха информационните агенции.

Главният изпълнителен директор Джим Скинър напуска поста след седем успешни години на върха. Той се отделя и от директорския борд на “Макдоналдс”. Скинър оглави най-голямата верига за бързо хранене след постоянни смени на висшия мениджмънт. За 7 години той успя да стабилизира компанията, която под негово управление беше във възход, а акциите ѝ поскъпнаха повече от три пъти.

Джим Скинър започва кариерата си в стажантска програма в Илинойс като мениджър на ресторант и бързо си проправя път към горните етажи на мениджмънта на “Макдоналдс” в САЩ. Под негово управление компанията въведе меню с ниски цени и "премиум" храна, увеличи работното време и обнови заведенията на веригата.

От “Макдоналдс” не посочиха причина за напускането на Скинър. Новината обаче не беше изненада за анализатори и инвеститори. Акциите на веригата за бързо храненен поевтиняха минимално с 0.1% до 96.6 долара за брой при обявяването на оттеглянето му.

Новият изпълнителен директор Дон Томпсън е електроинженер по образование. Той се присъединява към компанията през 1990 г. в родния си град Чикаго. От 2010 г. е главен оперативен директор като ръководи цялостната стратегия и операциите на повече от 30 хил. ресторанта по цял свят. Още с назначаването му на този пост мнозина на Уолстрийт залагаха че един ден ще застане начело на “Макдоналдс” и така ще се превърне в един от най-изявените чернокожи изпълнителни директори в САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?