Македонската полиция арестува владика, назначен от Сръбската църква

Македонската полиция в Битоля задържа Зоран Вранишковски - назначен от Сръбската православна църква за епископ на Охридската архиепископия като владика Йован, и екзарх Марко, както и група свещеници и монахини, извършващи в апартамента на Вранишковски религиозен обред, предаде македонската телевизия А1, цитирана от БТА. Арестът е извършен по искане на граждани, които се оплакали, че са били заплашвани.

Арестът бе потвърден от говорителката на македонското МВР Миряна Контеска, която подчерта, че влизането в апартамента е извършено със заповед на съдия следовател.

Всички задържани са разпитани, извършен бе и обиск на апартамента заради съобщения, че в него има оръжие, каза Контеска, цитирана от ТАНЮГ. Тя опроверга информациите в някои медии, че са задържани около 50 души, сред които и чужди граждани. Пред македонското радио тя обясни, че извършването на религиозни обреди в частни домове е забранено със закон.

Вранишковски вече беше арестуван миналата година в Битоля при опит да извърши кръщене в една от църквите. Той бе осъден на година затвор условно по обвинение, че се съпротивлявал и обиждал полицията.

Синодът на Македонската православна църква миналата година отлъчи митрополит Йован за предателство и влизане в канонично единство със Сръбската православна църква и му забрани всякаква дейност и богослужене в храмовете на територията на Македония.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?