Македонски вестник замеси България в мащабна кражба на секретни документи

Всички данни за тайни агенти, сътрудници, планове, протичащи операции и други строго поверителни данни на македонското Управление за  сигурност и контраразузнаване са били откраднати от  архива, съобщава в сензационни разкрия в петък македонският вестник "Дневник", като се позовава на източници от вътрешното министерство на Македония.

Според публикацията в архива на контраразузнавателната служба е пипало лице, внедрено в Управлението за сигурност и контраразузнаване, което преди месец се крило в България. Човекът успял тайно да копира секретните данни от главния компютър на три дискети и един диск.

Служителят бил вече доставил данните на българската служба за държавна сигурност, пише вестникът, без да уточнява под това име коя наша служба се разбира.

От македонското вътрешно министерство казали пред вестника, че такава кражба не е била регистрирана.

Главният заподозрян носел инициалите И.С., твърди "Дневник". Той работел като анализатор в Управлението за сигурност и контраразузнаване и бил  племенник на бившия министър на вътрешните работи Доста Димовска, която в момента е директор на  Македонския културен център в София, твърди вестникът.

В Управлението за сигурност и контраразузнаване през последните седмици се извършвало усилено разследване на кражбата на данни под кодовото наименование "София", пише още "Дневник".

Според изданието шефът на наречената от него българската служба за държавна сигурност се обадил на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков по неговия частен мобилен телефон, за да „го поздрави”, което било пръв сигнал, че нещо не е в ред, пише още "Дневник".

Македонските служби се усъмнили, че някой е доставил номера на телефона  на българските служби. Започнало издирване на  "къртицата", а след прегледа  на записаното от  камерите в помещението, в което е главният компютър, било разкрито, че извършителят е И.С. Той копирал данните по време на нощна смяна, когато в управлението имало само няколко служители. Бързо след кражбата той заминал за България през граничния пункт Деве Баир. 

Управлението за сигурност и контраразузнаване на няколко  пъти разговаряло по телефона с него и  настоявало той да се върне, но той отказал.  Не се знае  точно къде се намира в България, пише вестникът. 

Източници на  вестника посочват, че са били откраднати и данни за планове за евакуация на македонски агенти в случай на опасност.

В по-късните часове в петък представители на македонското правителство и на вътрешното министерство официално опровергаха изнесеното във вестника. От своя страна и бившият вътрешен министър Доста Димовска заяви пред български медии, че няма и капка истина в твърденията за неин роднина в спецслужбите на Македония.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?