Македонският парламент отложи изборите за неопределено време

Македонският парламент отложи изборите за неопределено време

Предсрочните парламентарни избори в Македония, свикани на 5 юни, бяха отложени за неопределено време, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това решение е било взето, след като опозицията обяви, че ще бойкотира изборите, тъй като според нея няма условия те да бъдат честни. Европейският съюз от своя страна призова за отлагане на вота.

Македонският парламент прие снощи с 96 гласа "за" при общо 123 депутати промени в изборния закон, които анулираха свикването на избори на 5 юни.

По-рано в сряда Конституционният съд на Македония реши единодушно да бъдат прекратени всички изборни дейности. Решението бе взето по инициативата на Демократичния съюз за интеграция (една от партиите на албанците в Македония) за оценка на конституционността и законността на решението за разпускане на парламента.

Парламентът вече беше разпуснат миналия месец от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни предварителни избори в страната. Миналата седмица изтече срокът за подаване на документи за участие в тях и кандидатите си официално представи единствено ВМРО-ДПМНЕ.

Окончателното решение КС ще оповести в срок от седем дни, но парламентът без да го изчака отложи изборите.

Това решение може да деблокира патовата ситуация, в която е изпаднала македонската политика от повече от един месец. Отлагането на изборите бе ключово искане на хилядите демонстранти, които излизат по улиците на столицата Скопие почти всяка вечер от 12 април.

За да бъдат приети законовите поправки, председателят на Събранието Трайко Веляноски събра депутатите на заседание, въпреки че еднокамарният парламент бе разпуснат на 7 април.

Македония е кандидат за членство в Европейския съюз, който предупреди, че правителството, което би било съставено след едни бойкотирани от опозицията избори, няма да е легитимно в неговите очи.

Предсрочните избори бяха част от план за излизане на бившата югославска република от кризата, който бе договорен през юли миналата година от македонските партии под егидата на ООН. Ситуацията обаче рязко се изостри на 12 април, когато президентът Георге Иванов помилва 56 души - както от управляващите, така и от опозицията, включително бившият премиер Никола Груевски - замесени в гигантски скандал за незаконно подслушване на хиляди хора и корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа