Макрон нарече Босна "бомба със закъснител"

снимка БГНЕС

В рамките на една седмица френският президент Еманюел Макрон успя да обиди първо България и Украйна, а сега и Босна и Херцеговина, наричайки балканската страна “бомба със закъснител, която цъка до Хърватия“. Кабинетът на председателя на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич заяви, че ще покани френския посланик в страната Джион Русин да изясни възгледите на своя президент.

В интервю за „Икономист“ Макрон коментира, че в региона на Западните Балкани Македония и Албания не са изправени пред проблема за завръщането на джихадистите, за разлика от Босна, която може да се сблъска с това.

“Ако сте загрижени за този регион (Западните Балкани), първият въпрос не е нито в Македония, нито в Албания, а в Босна и Херцеговина. Босна и Херцеговина е бомба със закъснител, която цъка до Хърватия и е изправена пред проблема за завръщането на джихадистите“, каза Макрон.

В същото интервю френският президент обяви, че НАТО е в мозъчна смърт.

В началото на седмица изказването на Макрон, че предпочита "хора, които идват от Гвинея и Кот д‘Ивоар законно, отколкото български или украински незаконни канали“ създаде напрежение със София и Киев.

Френският посланик в София бе привикин и обясни, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани.

"Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм“ посочила посланик Робин във външно министерство.

Тя препотвърдила "отличните двустранни отношения и изрази надежда, че те ще продължават да се задълбочават"

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?