Макрон обяви 24 април за ден в памет на арменския геноцид, Анкара протестира

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид - въпрос, който редовно поражда търкания между Турция и страни членки на ЕС, предаде Ройтерс.

Спазвайки свои предизборно обещание, Макрон заяви на годишната вечеря на Координационния съвет на арменските организации във Франция, че Франция е била една от първите страни, които са осъдили избиването на арменци в Османската империя. Франция официално призна арменския геноцид през 2001 г.

Турция приема, че много от живеещите в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича тези убийства да са били системно организирани и да съставляват геноцид.

Макрон каза, че е уведомил предварително турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това решение и добави, че иска да запази отворен диалога с Турция.

"Имаме разногласия по борбата срещу "Ислямска държава", по човешките права и гражданските свободи в Турция и по геноцида. Имаме и допирни точки по въпроси като нуждата от политически преход в Сирия. Диалогът с Турция е изключително важен", заяви френският президент.

Турция осъди решението на Макрон, предаде турската частна телевизия НТВ.

"Силно осъждаме изявлението на френския президент Еманюел Макрон, обявяващо 24 април за ден в памет на т.нар. арменски геноцид", обяви Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Калън твърденията за извършен геноцид срещу арменците "нямат никакви правни основания, противоречат на историческата истина и представляват политическа лъжа".

За Турция това няма никаква стойност, добави говорителят на президента.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят