Макрон се обяви за "радикално нов път" за Франция

В реч пред двете камари на парламента във Версай президентът предложи броят на депутатите да бъде намален с една трета

Макрон се обяви за "радикално нов път" за Франция

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за "радикално нов път" за страната, предаде Франс прес в понеделник.

"Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на "някаква доза пропорционален вот", за да може "всички нагласи да бъдат справедливо представени".

Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои "прости закони" да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала.

"Един по-малоброен, но с по-засилени механизми на работа парламент е парламент, в който работата се извършва по-безпрепятствено, това е парламент, който работи по-добре", увери Макрон като призова за "действия и ефикасност" на всички нива на властта.

Той пожела да завърши тези реформи на институциите "до една година" и даде да се разбере, че ако те не бъдат гласувани достатъчно бързо от парламента, той ще ги подложи на референдум. "Тези реформи ще бъдат внесени в парламента, но ако е необходимо, ще поискам мнението на гласоподавателите чрез референдум", каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Той обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на редовната годишна реч "За състоянието на Съюза" на президента на САЩ, отбелязва Франс прес.

Президентът обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г.

"Ще възстановя свободите на французите като отменя извънредното положение наесен, защото тези свободи са условие за съществуването на силна демокрация", заяви Макрон. Той добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма.

Те ще бъдат прилагани под съдебен контрол, обеща Макрон, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че се очаква тези мерки да включват поставяне на индивици под наблюдение и възможност за ограничаване на тяхното придвижване. Те трябва да бъдат насочени само към терористите, като всички останали френски граждани бъдат изключени, каза Макрон.

Макрон иска "да съживи желанието за Европа“

Френският президент обеща да организира до края на годината "демократични конвенти" за реформиране на Европа. "Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът (по отношение на ЕС) не е неоправдан", каза Макрон, след което подчерта, че иска да "съживи желанието за Европа", и изрази съжаление, че съюзът е "загубил посока".

"Десетилетието, което току-що завърши, бе жестоко за Европа. Управлявахме кризи, но загубихме посока", отчете Макрон. Той каза, че разбира скептицизма към един съюз, който е бил отслабен от разпространението на бюрокрацията.

"Нуждаем се от една по-силна Европа", подчерта Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията определя желанието на френския президент да свика по-късно тази година общоевропейски "демократични конвенти", или обществени конференции, като опит за даване на нов живот на Европейския съюз след решението на Великобритания да го напусне.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" и на комунистите, които решиха да бойкотират заседанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на парламента в пищния Версайски дворец. Франсоа Оланд изнесе реч там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 г., а Никола Саркози - през юни 2009 г.

Опозицията критикува концентрацията на власт у "президента монарх"

В деня на програмната реч на президента Франс прес публикува мнението на анализатори, които твърдят, че той изтиква министър-председателя си на заден план, държи изкъсо министрите, а партията му разширява властта си в Националното събрание. Френският президент Еманюел Макрон концентрира всички власти и полага основите на "макронизма", смятат цитираните от агенцията анализатори.

Авторът на анализа оценява решението на Макрон да изнесе речта си пред парламента във Версайския дворец като демонстрация, че владее ситуацията. Освен това така той "подлива вода“ и на своя премиер Едуар Филип, който ще представи утре общата политическа декларация на своето правителство.

Избор, критикуван от опозицията: депутатите от партия "Непокорна Франция" и всички комунисти предварително обявиха, че ще бойкотират това събитие. "Няма да отидем във Версай да посвещаваме президента монарх в рицарство" и "да позволим някой да действа през главата на Националното събрание", казаха депутати от Френската комунистическа партия.

До този тържествен и извънреден формат предишните президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд прибягнаха само по веднъж, докато Макрон реши да го превърне в ежегоден ритуал, като се откаже от обичайното телевизионно интервю на 14 юли. Президентът, на власт от месец и половина, имал "твърде сложен" начин на мислене, за да се занимава с отговаряне на журналистически въпроси, коментирали от неговия антураж пред в. "Монд".

В парламента неговата партия "Република, напред!" и нейните съюзници разграбиха в сряда всички ръководни постове, при все че по традиция един от тях се полагаше на опозицията.

"Такава концентрация в полза на президентството, което упражнява контрол върху министър-председателя, правителството, партията на мнозинството и парламента, е характеристика на зараждащия се макронизъм", казва пред Франс прес Паскал Перино от центъра за политически изследвания "Севипоф".

"Още в книгата си "Революция" Макрон обясняваше, че иска да възстанови президентската институция в цялото ѝ великолепие, но говореше също така и за балансирано функциониране с правителството. Само че той много бързо установи не равновесие, а подчинение", добавя експертът.

Бившият кандидат на Френската социалистическа партия за президент Беноа Амон разкритикува в петък във в. "Либерасион" "авторитарната, хиперцентрализирана и концентрирана в ръцете на един човек власт", окачествявайки Еманюел Макрон като "либерал-авторитарен" политик.

Дванайсетина съветници са разпределени едновременно в президентския Елисейски дворец и в Матиньон, където е ръководителят на правителството, "което дава възможност да се избегне прекомерна автономия на премиера".

"Елисейският дворец следи много внимателно разпределението на властите в Националното събрание", отбелязва още Паскал Перино.

"Президентът, който знае, че мнозинството му е крехко, макар и голямо, предвид необиграността на неговата група и неявяването на гласувания, създава един невиждан досега начин на работа, наподобяващ фирма: началник със своя "съвет на директорите", с младите си технически кадри и с поотслабени посреднически звена. Концепция по американски, погаждаща се с един от произходите на макронизма", казва той в заключение.

"Макрон се обръща към първоизточниците на Петата република и използва всичките им разпоредби": вертикална власт на президента и премиер, играещ ролята на бушон. Това ни изумява, защото сме познавали период, където ролите са объркани, но този път не е така", казва историкът Кристиан Делпорт. По думите му Макрон се вдъхновява от американските президенти и особено от Обама, до най-малкия детайл като официалната снимка.

Бившият държавен министър за висшето образование и научните изследвания Тиери Мандон също изтъкна в "Туитър", че Макрон е "пленен" от Америка, алюзия с официалната му снимка, на която е прав пред бюрото си, както на тази на Обама.

Според есеиста Ги Сорман "макронизмът е превъплъщение на една френска страст: просветения деспотизъм, от Бонапарт до Дьо Гол, търсенето на месията". "Макрон, който смята французите за монархисти по душа, е наследник на тази история, чиято равносметка не е еднозначна", пише той в статия за в. "Монд", озаглавена "Просветен деспот?".

Има ли опасност тази концентрация на власт да навреди на популярността му? Сондажите си противоречат - "ВиаВойс" съобщи в четвъртък за 4 процента увеличение от края на май, до 53 процента положителни мнения.

Но според "Ипсос гейм чейнджър" и "Кантар софрес уанпойнт", които публикуваха социологически проучвания в сряда и четвъртък, популярността му е спаднала с от 1 до 3 пункта до 45 или до 54 процента положителни мнения.

Споделяне

Още от Европа