Малайзия ще има най-възрастния премиер в света

92-годишният Махатхир Мохамад се връща начело на един от "икономическите тигри” на Азия

Махатхир Мохамед, сн. ЕПА/БГНЕС
Малайзия се превърна в държавата с най-възрастен пряко избран от народа лидер, след като опозиционният Алианс на надеждата на 92-годишния бивш премиер Махатхир Мохамед сложи край на 60-годишното управление на Националния фронт, съобщиха световните агенции.
 
Малайзийските изборни власти потвърдиха победата Мохамад и се очаква той да състави правителство. 
 
Избирателната комисия обяви на пресконференция, че опозицията е спечелила 112 от общо 222 места в парламента, а досега управлявалият Национален фронт – 76.
 
Махатхир каза, че е получил ясен мандат, като според него коалицията му е спечелила 135 места в парламента, и обеща реформи. Той даде да се разбере, че новото правителство ще възстанови върховенството на закона и че всеки, който нарушава закона, ще понесе съответните последици.
 
Досегашният премиер Наджиб Разак призна своето поражение.
 
Махатхир и Наджиб бяха съюзници в миналото, докато министър-председателят не бе замесен в корупционен скандал за 4.5 милиарда долара.
 
Наджиб отрече да е участвал в корупционна схема, а главният прокурор го оневини.
 
Махатхир обеща новото правителство да работи за освобождаването и амнистирането на Ануар Ибрахим. Знакова опозиционна фигура, Ануар бе осъден на затвор за содомия - обвинения, които според него и опозицията са били изфабрикувани.
 
Махатхир Мохамед беше премиер на Малайзия от 1981 г. до 2003 г., когато се оттегли. По време на неговото управление страната стана един от "икономическите тигри” на Азия. 
 
Този период обаче беше белязан и от изключително авторитарна вътрешна политика и множество политически арести.
Споделяне

Още от Свят