Маргарита Попова: Хората във властта не трябва да мислят консуматорски

Мисленето на хората във властта не бива да бъде консуматорско, а в полза на обществото, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова.

В лекция пред студенти от Великотърновския университет тя посочи, че мотивацията за действията на хората във властта трябва да бъде видима.

 

"Когато хората не са подходящи, регистрираме произшествия, а понякога дори катастрофи“, каза още Попова.

Според нея липсата на ред, неглижирането на закона в името на личния интерес са довели финансовата, икономическата и дългова криза, обхванала света.

 

"Големият проблем е корупцията, която в дадени географски точки е станала начин за атакуване на цели социални сектори, които дори са сринати", посочи Попова.

 

Тя заяви, че обществото може да открие своите лидери по време на криза. "Пресечната точка между властта и лидерството са ценностите", отбеляза вицепрезидентът.

 

Тя коментира, че именно лидерите в световен мащаб ще трябва да решат проблемите с кризата в Сирия и сирийските бежанци.

 

По думите ѝ в България тази криза има две измерения. Едното е хуманитарно, за да изпълни страната ни правните норми и подписаните конвенции. Другото е свързано с гарантирането на сигурността. Според вицепрезидента държавните институции трябва да поддържат умела комуникация с гражданите, за да бъде запазено спокойствието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?