Маргарита Попова разнищи управляващите: хората протестират заради корупцията и олигарсите

Маргарита Попова, Сн: БГНЕС

Грешката ни е, че винаги констатираме фактите, последиците и резултатите, а никога не обясняваме на хората защо се стигна до тук, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова по повод масовите протести в страната.

Обясненията трябва да дадат хората, които управляват днес, които са на отговорни позиции на всяка една институция, които взимат решения и трябва да носят отговорност за тях, каза Попова пред журналисти на брифинг в Къкринско ханче.

Тя допълни, че не се научихме да уважаваме и почитаме реда и законите.

"Ако уважаваме реда и правилата, които сами си създаваме, ако се въздържаме от корупция, от срамни действия, ако сме по-скромни и работим повече за общественото благо, отколкото за личните богатства, няма да се стига до такива драматични моменти. Трябва най-сетне да кажем, че злото е в основата на това, което преживяваме днес като социална, а може би и като политическа криза. Това зло се нарича - нарушаване, неглижиране на закона", коментира вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите ѝ българинът е работлив човек, когато си вземе заплатата и пенсията най-напред отделя парите, които са за данъци, ток, парно. Хората обаче искат да знаят на кого плащат, какво плащат и защо плащат. Искат да знаят дали не са ги измамили, излъгали, а иначе са готови и ризата си да свалят, за да си изплатят дълговете и данъците, каза още Попова. 

Тя допълни, че е естествено недоволството, защото българските граждани показаха ясно днес, че не знаят защо трябва да платят огромни сметки и са страшно притеснени, защото нямат с какво да ги платят. "Българските граждани днес показват ясно, че този, който плаща данъците си трябва да бъде на почит и уважение преди олигарсите, които дължат обяснение как и защо станаха толкова богати за сметка на другите, които не могат да си платят сметката за тока. Хората искат да знаят и имат право да знаят. Който не им е дал отговор значи не се е научил да говори с тези, от които зависи, коментира Маргарита Попова.

Според нея целият свят и цяла Европа вървят по посока установяване на финансова стабилност. Неглижиране на закона, неговото неуважение, безпринципни политически компромиси, простиращи се в широки географски измерения са довели света до социални катаклизми и до политически кризи.

Вицепрезидентът даде висока оценка на политиката на финансова стабилност, следваната от финансовия министър в оставка Симеон Дянков. От тук насетне, ако някой смята, че тази политика трябва да се промени, трябва да поеме отговорност за това, коментира Попова ден след като премиерът Бойко Борисов реши да махне Дянков в отговор на масовите обществени протести.

Симеон Дянков много стриктно следеше принципите си за запазване на финансовата стабилност на страната, която преди четири години, но и днес, е изключително важна за България. Там, където не се установява финансова стабилност, следват катаклизми, допълни тя. Според нея Дянков е следвал упорито именно тази правилна политика.

Дянков направи много за стабилността на страната и той получи своето признание, коментира още Маргарита Попова, независимо, че принудителната му оставка месеци преди изборите достатъчно красноречиво показва какво е "признанието".

Вицепрезидентът смята, че бедността на хората е толкова тежка, че виждат причината за нея само във финансовата стабилност. 

Споделяне

Още по темата

Още от България