"Марионетката" от "Водстрой" за машинациите с КТБ

"Марионетката" от "Водстрой" за машинациите с КТБ

Публикуваме отговора на Иван Мирински, шеф на фирма "Водстрой 98", по повод на интервюто на Цветан Василев пред бТВ, в което банкерът оправя към него обвинения, че е "марионетка" на Делян Пеевски.

По повод изнесени в медиите публикации, от които е видно, че Цветан Василев отправя абсурдни обвинения към мен и моята компания "Водстрой 98" АД съм длъжен да направя следния коментар:


"Водстрой 98“ АД е с над 40-годишна история, като правоприемник на "Водно строителство“ гр. Сливен и е участвала в едни от най-значимите проекти на територията на България, свързани с водната инфраструктура. "Промишлено строителство – холдинг“ ЕАД работи от 65 г. До 90–а година дружеството е изградило над 75% от индустриалните мощности на страната и 85% от енергетиката. Въпреки сериозните икономически сътресения в страната, "Промишлено строителство холдинг“ ЕАД запази своя потенциал и към настоящия момент участва в редица съвременни проекти – инфраструктурни, спортни съоръжения и т.н.


Цитираните строителни компании са партньори в изпълнението на инфраструктурни проекти с най-големите български фирми в бранша, в това число "Главболгарстрой“ АД, "Трейс холд груп“ АД, "Хидрострой“ АД, "ПСТ“ ЕАД, "Понсстройинженеринг“ АД, "Енергоремонт холдинг" АД, Държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" и т.н.

Моите дружества дават препитание на над 1000 души и техните семейства, а общо в консорциумите (50 на брой) са заети над 7000 души по наши проекти.


В периода от 2007 до 2014 г. обслужваща банка на строителната ми компания беше "Корпоративна търговска банка“ АД на Цветан Василев. Поради неизгодни за мен условия и високи лихвени проценти на ползваните кредити, както и поради натиска на г-н Василев да работя с неговите фирми "Интегрирани пътни системи“ АД, "Инфраструктурна компания“ АД и "Велдер инженеринг“ ООД, постепенно започнах да работя и с други банки.


Моите фирми са заплатили на КТБ над 9 000 000 лева, представляващи лихви по кредити, такси и комисионни. Въпреки дългогодишните ни взаимоотношения обаче, през последните месеци от банката на г-н Василев отказват да извършват елементарни операции, които всяка банка трябва да изпълнява за клиентите си. Включително - отказват да изпълняват платежните документи за нареждане на налични суми от сметките на "Водстрой 98“ АД към доставчици на обектите ни. По този повод сме сезирали БНБ и КФН. 


Припомням, че проектите, по които работим са по европейски програми и, че с рестриктивните си действия лицето Василев неоснователно и незаконно застрашава изпълнението им. Затова предприех ефективни действия за промяна на обслужващата ми банка. Това не се хареса на Василев - верен на своя авторитарен стил, той повежда демонстративно негатива кампания срещу мен и "Водстрой 98“ АД.

Няма да се спирам на нелепите му твърдения за връзката ми с Делян Пеевски. Те ще бъдат предмет на съдебно производство. Би било полезно за българското общество да узнае как противно на всякаква европейска и икономическа логика функционира КТБ.

Ще дам няколко примера:


През 2011 г. "Водстрой 98“ АД приватизира "Промишлено строителство холдин“ ЕАД. Сделката беше финансирана с кредит от КТБ. В замяна г-н Василев поиска да контролира придобитото дружество. За целта ме принуди да назнача бившата му секретарка Марчела Трифонова Кулева за член на Съвета на директорите на дружеството. Принуди ме също да бъде изтеглен през "Промишлено строителство холдинг“ ЕАД кредит в размер на 14 000 000 евро, който беше усвоен и изцяло преведен на свързаните с г-н Василев и КТБ компании "Евробилд Проект" ЕООД, "Рауърт Овърсийз" СА, "Корект Фарм" ЕООД. В момента дружеството ми дължи на банката 10 000 000 евро, които са използвани от фирмите на г-н Василев. За обезпечение по кредита служат най-големите активи на дружеството ми "Промишлено строителство холдинг“ ЕАД.

По този начин г-н Василев работи с всичките си корпоративни клиенти. Изправя дружествата им с кредити, които използват неговите компании, пред две възможности – да изплащат задълженията, които не са ползвали, или фирмите им да бъдат взети от банката. Това показва, че за някои "банкери" мутренските години не са в миналото и те работят със същите рекетьорски средства. Целта е изграденият от други компании печаливш бизнес да мине в патримониума на банката.


Недоумение буди изказването на г-н Василев, че аз съм фигурата, която разпределя целия строителен пазар в България и че спечелването на обществени поръчки минавало през "канали", контролирани от мен. Невъзможно е едно лице да дирижира целия процес на всички нива и във всички институции и да пренарежда огромен пазар, какъвто е строителният. Това е известно на всеки успешен бизнесмен, с изключение на г-н Цветан Василев.


Така че, отказът ми да влизам в каквито и да било интриги, съчинени от избягал от България човек, замесен в незаконни сделки и политически скандали, е напълно логичен и оправдан. 

В заключение, по повод "марионетките" - припомням, че Цветан Василев не е потомствен банкер, не е наследил банката си и "национално отговорния си бизнес" и не е изяснил пред обществото как от обикновен служител се е превърнал в собственик и олигарх.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?