Мария Капон е преизбрана за лидер на ЕНП, която се заяви като реформаторска десница

Мария Капон е преизбрана за лидер на ЕНП, която се заяви като реформаторска десница

Мария Капон бе преизбрана за председател на Единна народна партия (ЕНП). На Втория национален конгрес на ЕНП, който се проведе в Дома на науката и техниката в София под мотото "Време е за смелост", бе отчетена дейността на партията през изминалия 4-годишен период от създаването ѝ. Резултатът от около 2% на изминалите местни избори бе отчетен като малка, но стабилна стъпка за извънпарламентарна партия, която ЕНП направи на първото си самостоятелно явяване на избори.

На конгреса ЕНП се заяви като реформаторска десница, която има програма за развитието на България базирана на националния консенсус. Програмата "Утре е повече от днес" се базира на съгласие между правителството, бизнеса и обществото, и предвижда скокообразен икономически растеж между 5% и 7% годишно, в рамките на следващите 15-20 години. Става въпрос за солидарно отделяне на ресурс – правителството през средствата за инфраструктура, образование, трансферни плащания и субсидии; бизнеса чрез инвестиции в работниците като обучение и преквалификация, а не чрез консумиране на печалби; и работната сила с воля да се забавят увеличенията на възнагражденията в името на бъдещ период. Субектите съзнават и се договарят, че тази инвестиция е част от по-голям приход в бъдеще и поемат тежестта солидарно.

Партията предлага промяна в законодателството, което предвижда минимално заплащане от 8 лв. на час, като така отпаднат фиктивните заплати и се даде гъвкава възможност за работа на повече от едно място. Това ще даде възможност за мобилност на работната ръка и конкурентност на пазара на труда. Предлага се въвеждане на индивидуални осигурителни партиди в здравните и социални фондове.

Държавната и общинска администрация да стартира възнагражденията от минимум две минимални работни заплати. Партията предлага фокусиране върху специфични активи на нацията като специална политика към българската диаспора, ефективно управление на историческите забележителности и природни дадености, специална политика към балнеологията и термалните извори и развитие на екоземеделието. Конгресът постави иновациите и образованието в основата на бъдещия икономически растеж.

"Във времето историята ни е научила никога да не жертваме бъдещето заради настоящето. Днес е нужна смелост. Не просто да оцеляваме във времето на живота си. А ние да правим живота си във времето, отредено ни от Господ. Този избор зависи от всеки от нас. България може да бъде освен красива и богата страна. И ние знаем как да го направим", заяви пред форума Мария Капон.

"Днес се иска смелост и готовност да рискуваш. Днес е време за смелост, защото трябва да поемем един риск - да потърсим промяната...Тръгваме към избори, защото ни е нужна властта да променяме. Нужна ни е властта, за да работи държавата по-добре. Нужна ни е, за да спре да се краде. Нужна ни е дори за това, защото настояваме да бъдем критикувани свободно. Искаме си свободата и правото на щастие. Имаме един живот и нямаме време за поправителен изпит. Не чакайте месии, никой от никъде няма да дойде да ни помогне. На никой не му пука за нас, ако на нас самите не ни пука за мястото и начина, по който живеем. Готова съм като председател да работя за това. Всеки ден и всеки час. Нищо по-малко и нищо на половина. Започваме от утре!", каза в обръщението си към делегатите Мария Капон.

Конгресът избра нови членове на Изпълнителния и на Контролния съвет на ЕНП. Членове на Изпълнителния съвет станаха: доц. Надя Миронова, Анатоли Асенов, Евелин Виденов, Мирослава Бодурова, Кирил Георгиев, Тодор Василев, Емил Мечикян, Марияна Митова, Ивелина Харалампиева, Борис Биров. За членове на Контролния съвет бяха избрани: Стефан Михайлов, Станка Тачева, Валентина Василева, Лъчезар Алексиев, Валентин Туфекчийски.

Гости на втория конгрес на ЕНП бяха народният представител Корман Исмаилов, председателят на НДСВ Христина Христова, председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев, полк. от запаса Николай Кисьов, който бе кандидат вицепрезидент от ЕНП. Поздравителни адреси към форума бяха изпратени от партия Обединени земеделци и ВМРО-НИЕ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?