"Маркет линкс": "Демократична България" изравнява ДПС за евровота

"Обединените патриоти" остават извън европарламента, сочи приучаването

"Маркет линкс": "Демократична България" изравнява ДПС за евровота

30% от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили ГЕРБ, ако евроизборите бяха днес. Вотът за БСП би 26,7 на сто от тези, които твърдо ще отидат до урните. ДПС и "Демократична България" имат еднакъв резултат – 5.9 %.  "Обединените патриоти" остават под бариерата, а част от симпатизантите им не са решили дали да упражнят правото си на глас.

Това показват резултатите от съвместно национално-представително проучване на бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1018 лица над 18 г., в периода 15-25 февруари в преки интервюта.
41% от анкетираните казват, че ще гласуват на предстоящите през май евроизбори.

"Двете водещи партии са в относително добра форма, защото ГЕРБ и БСП успяват до сходна степен да мобилизират своите избиратели, които заявяват, че ще гласуват. ДПС е друга от партиите, която със сигурност ще вкара евродепутат", посочват от "Маркет линкс".

Разликата между ГЕРБ и БСП се стопява, показват резултатите. В проучването на същата агенция от януари преднината на ГЕРБ пред БСП беше 8.5 % от решилите да гласуват. Сега е разликата е спаднала до 3.6 на сто.

Ситуацията с ОП и "Демократична България"

От проучването се разбира, че част от симпатизантите на "Обединени патриоти" (ОП) засега не смятат да гласуват. Коалицията получава 4.2% от подкрепата на всички имащи право на глас, но подкрепата само на 3.7% от твърдо решилите да гласуват. Това означава, че част от симпатизантите им не са решили дали ще гласуват или няма да идат до урните.

"Ситуацията около ОП все още изглежда неясна и техният потенциал предстои да бъде допълнително измерен", подчертават от агенцията.

"Демократична България" имат реален шанс за влизане в европарламента, каза Добромир Живков от "Маркет линкс" пред Mediapool.

При тях процесите са обратни на тези при избирателите на ОП. Те успяват да мобилизират подкрепа към себе си и получават подкрепа 5,9% от твърдо решилите да пуснат бюлетина. Същият процент от гласуващите са завили, че ще подкрепят ДПС.

“Воля” пък продължава да не успява да се доближи до резултат, предполагащ евродепутатско място. 1,2% от гласуващите ги подкрепят. И при партията на Марешки се забелязва, че част от хората, които по принцип им симпатизират, не смятат да гласуват.

Парламентът отново с най-ниско доверие

Народното събрание е най-нехаресвано от гражданите и едва 14% от анкетираните го одобряват. Според "Маркет линкс" това не е изненадващо, тъй като може да се сметне, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция. 

Правителството получава доверието на 27 на сто. "Може да се приеме, че то в някаква степен възстановява позициите си от спада през ноември", обясняват от агенцията.

В президентската институция отново има най-високо доверие - от 51% от анкетираните.

"Говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но може би вече има видими знаци, че тези действия започват да изчерпват ресурса си да въздействат", казват от "Маркет линкс".

"За" или "против" последните промени в Изборния кодекс

Промяната в Изборния кодекс е една от темите, която е успяла да ангажира общественото мнение през последния месец.

Близо 60% от имащите право на глас успяват да формират своя позиция. Около два пъти повече са тези (39% от всички), които не одобряват вдигането на прага на преференциите, докато подкрепящите тази мярка са 18% от всички.

Още по-видим е дисбалансът при категоричните отговори на въпроса – 25% срещу промените и едва 7% подкрепящи ги, основно симпатизанти на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?