Марович: "Някои решения" могат да доведат до добри новини за петте българки в Либия

"Смятам, че предстоят решения, които могат да се окажат крачка напред. И в случай, че във времето, което ни остава, аз и г-н Първанов постигнем някакви решения във връзка с този случай, до няколко месеца може да има добри новини".

Така в четвъртък президентът на Сърбия и Черна гора Светозар Марович отговори на въпроса дали Белград ще лобира за спасяването на българските медици в Либия при евентуално посещение на Муамар Кадафи, който прие покана за визита в съседката ни.

В четвъртък Марович бе на еднодневно официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов.

След разговора им българският държавен глава заяви, че двамата ще изпратят общо писмо до европейските си колеги за магистралата София - Ниш, за да ги убедят, че този инфраструктурен проект е важен за целия регион, а не само за двете балкански държави.

Първанов допълни, че България ще се опита да съдейства за проекта да се използва финансиране от предприсъединителната програма ИСПА, както и от двете европейски банки ЕИБ и ЕБВР. Той припомни, че сръбската страна се е заинтересовала от българския проект за концесиониране на нашата част от магистралата и изграждането ѝ на базата на публично-частното партньорство.

Президентът на Сърбия и Черна гора потвърди думите на колегата си за общата им инициатива да лобират чрез писмо пред европейските си колеги за проекта.

Само преди седмица обаче, по време на регионалния инвестиционен форум в София сръбският вицепремиер Миролюб Лабус омаловажи значението на точно този проект. Пред радио Нова Европа Лабус заяви, че магистралата София - Ниш не е сред най-приоритетните инфраструктурни проекти за сръбското правителство.

Днес Първанов заяви, че ключ към засилването на стокообмена е решаването на транспортните проблеми между двете страни и на региона като цяло. По думите му, България ще активизира работата за електрификацията, рехабилизацията и модернизацията на жп линията Драгоман-Димитровград-Ниш.

Според двамата президенти, двете страни ще действат солидарно в усилията за разширяване на газопреносната мрежа към Сърбия - за изграждането на газопровода "Димитровград-Ниш", а по-нататък - за разширяването на мрежата и към други европейски партньори. Първанов подчерта, че за това е необходимо добро партньорство с Русия и с Италия.

Темата за българското малцинство в района на Димитровград и Босилеград също е била обсъдена на срещата. Президентът Първанов е подчертал, че създаването на Националния съвет на малцинството ще позволи то да бъде легитимен, активен партньор в общуването с всички власти в Сърбия и Черна гора. Той е изразил и очакването, че ще се реализира конституционното и законовото право на българите от този район за 5 часа седмично изучаване на български език.

Георги Първанов използва посещението на колегата си, за да благодари отново на сръбските институции, на местната власт и на гражданите за активната им роля при спасяването на българските деца от Свищов по време на катастрофата при река Лим. Президентът ще посети мястото на трагедията на 4 април догодина, когато се навършва една година от катастрофата. Малко след трагичния инцидент там бе председателя на парламента Огнян Герджиков, който благодари на жителите на местните села за спасяването на българските деца.

На срещата си Първанов и Марович са обсъдили и ситуацията в Косово. Българският президент е изразил позицията, че основа за решаването на проблемите в Косово трябва да бъде Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и готовността на България да съдейства на политиката за развитието на мултиетническо и демократично Косово.

Според Светозар Марович, в Косово трябва да се създадат условия за завръщането на всички сърби, черногорци и на останалото неалбанско население.

В отговор на въпрос за амбициите на Черна гора за отделяне от Сърбия, президентът Марович каза, че в момента техният приоритет е европейската интеграция и индиректно определи желанията на Подгорица като отклонение от този път. Марович добави, че вярва в споразумението между Сърбия и Черна гора и в това, че то ще облекчи пътя и на едната, и на другата страна и ще ускори включването ѝ в европейската общност.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?