Мартин Димитров очаква да бъде преизбран за СДС-лидер от раз

Мартин Димитров очаква да бъде преизбран за СДС-лидер от раз

Над 11 хил. членове на Съюза на демократичните сили избират лидер на вътрешно-партиен вот в неделя. В седем региона на страната ще могат да се избират пряко седемте членове на Националния изпълнителен съвет (НИС), които са със статут на заместник-председатели на партията.

За лидерския пост се борят четирима кандидати - настоящият председател Мартин Димитров, Иво Цанев, Любен Петров и Румен Христов, като очакванията в сините редици са на първия тур да няма спечелил.

По устав за лидер се смята избран този, който е получил подкрепа на повече от половината гласували. Очаква се да гласуват 7 хил. седесари, във вторник-сряда да има окончателни резултати и да се знае дали след седмица ще има балотаж и дали СДС пак ще организира избори.

Настоящият лидер Мартин Димитров, пускайки бюлетината си, заяви пред журналисти, че не очаква втори тур на изборите и изрази увереност, че ще запази поста си. Според него обаче далеч по-важното е да бъде висока избирателната активност, защото това е главното условие СДС да стане модерна и силна партия. Това, по думите му, било сигурно, защото е променена вътрешно партийната ситуация към по-добро. Димитров се ангажира да направи всичко възможно да осигури на СДС спокойна година, през която десницата да се вдигне на крака.

Критикуваният силно от опонентите си за коалицията с ДСБ Димитров коментира, че и противниците му биха сторили същото в София, само че при условията на ДСБ. Според него направената на национално ниво коалиция с партията на Иван Костов била печеливша за СДС. "Всичко друго е обикновена демагогия", обобщи Димитров. Той укори останалите трима претенденти, че са "изпуснали тона" и са допуснали кампанията им да стане негативна.

Конкурентът му Иво Цанев заяви, че ако бъде избран за лидер, ще се обърне към експертите в СДС, които да правят политиката, а решенията да бъдат задължителни за всички, от председателя до редовия седесар.

Другият претендент Любен Петров, коментира, че в момента СДС подтичва след събитията, без да се чува думата му. По думите му това трябва да се промени и СДС да заеме мястото, което му се полага като основната и най-стара дясна партия. Той обеща, ако оглави СДС думата на синята партия да се чува по ясно при вземането на решенията в Синята коалиция и в публичното пространство.

Зад Димитров стоят влиятелният в СДС Найден Зеленогорски, който отговаря за изборите, както и част от софийската организация, структурите в Плевен и Бургас и в повечето по-малки населени места.

Опонентът му Любен Петров, който е кмет на столичния район Витоша, пък има подкрепата на по-голямата част от столичната синя организация, която се разграничи от лидера Димитров преди парламентарните избори през юли, след като той се съгласи СДС да участва във вота заедно с ДСБ по формулата "Синя коалиция“. Петров срещал подкрепа и в партийните структури в Югозападна България.

Някои смятат, че е възможен балотаж между Мартин Димитров и Румен Христов, който беше кандидат за лидерското място и на предните вътрешни избори преди година. Тогава, а и сега, той е свързван с ДПС, което самият Христов многократно отрече. Той обаче е в близки отношения с бившия главен секретар на партията Пламен Радонов, който пък от своя страна е в тесни връзки с депутата от ДПС и бивш член на ръководството на СДС Христо Бисеров.

Румен Христов беше и земеделски министър в правителството на Стефан Софиянски и съветник на президента Петър Стоянов.

Според запознати пловдивската организация щяла да гласува за Христов, както и в някои други по-малки градове, където Пламен Радонов има влияние.

Като че ли най-слаба е позицията на Иво Цанев, който беше начело на съвета по сигурността в кабинета "Костов“ и след разцепването на СДС напусна депутатското място, което беше спечелил.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?