Мартин Димитров призова сегашният лидер на СДС да се оттегли от кметския пост

Мартин Димитров

Ако искаме да намалим зависимостта на СДС от ГЕРБ, по-логичният ход е председателят на партията Емил Кабаиванов да напусне кметския си пост в Карлово и да остане само председател на партията, заяви в сряда пред журналисти в парламента Мартин Димитров, който е съпредседател на парламентарната група на Синята коалиция и бивш лидер на СДС.

"Как ще ме убедите, че той е независим, ако за всяко негово решение му трябват гласовете ГЕРБ. Ами този човек, ако не получава благословията на тази партия, не може да управлява общината", добави Димитров.

Преди ден Националният съвет на СДС отказа да регистрира фракция "Единство" в СДС, в която членуват Димитров, Надежда Нейнски и други несъгласни с политиката на сегашната ръководство. Кабаиванов заяви във вторник, че създаването на фракции в партията работя в полза на други политически партии.

Националният съвет реши още след приемането на държавния бюджет да бъдат оттеглени председателите от СДС на постоянни комисии в Народното събрание. Мартин Димитров е председател на икономическата комисия в парламента, а Йордан Бакалов - на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.

Според Димитров решението на Националния съвет е несериозно. "Това би лишило СДС от възможност да прави политика, никога не бих участвал в такова решение", обясни бившият лидер на партията. Преди ден бяха ликвидирани три съюза към СДС - Съюза на жените, Младежкия съюз и новоучредения съюз "Единство". Димитров допълни, че е обезпокоен за курса, който новото ръководство е поело, ликвидирайки съюзи, градени повече от двадесет години.

"Явно някой, дърпайки конците на тези хора, очаква от тях да вървят в посока ликвидация на партията. Имам чувството, че се работи именно в посока да няма СДС, за да се угоди на други партии, които се определят като десни - ГЕРБ и на Кунева. Те взеха да работят, ако щете, и за ДСБ. Правейки всичко това срещу СДС, помагат на всеки друг, който се е определил за десен" каза още Димитров.

Споделяне

Още от България