Мартин Шулц напуска ЕП и се връща в Германия като конкурент на Меркел

Сделката за председателството между двете най-големи групи в ЕП е под въпрос

Мартин Шулц, сн. БГНЕС

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц обяви в сряда, че напуска поста си, за да се върне към политиката в родината си Германия, съобщи ДПА.

"Няма да се кандидатирам за председател на Европейския парламент догодина, ще се кандидатирам за германския Бундестаг, оглавявайки листата на моята партия, Германска социалдемократическа партия, в (федералната провинция - б.р.) Северен Рейн-Вестфалия“, заяви Шулц пред репортери в Брюксел.

„В последния месец имаше много спекулации за моето бъдеще в пресата. Не взех това решение лесно. Занапред ще се боря за европейския проект от национално ниво. Направих най-доброто, на което съм способен, за да подобря всекидневието на европейците“, заяви председателят на ЕП, без да даде възможност да му бъдат зададени въпроси.

Според в. "Зюддойче цайтунг" той може да оглави Германската социалдемократическа партия. За поста се спрягат още сегашният ѝ лидер Зигмар Габриел и кметът на Хамбург Олаф Шолц.

Така 60-годишният Шулц може да се окаже и съперник за канцлерския пост на Ангела Меркел.

Името на Шулц се завъртя като възможен вариант за външен министър на Германия, ако сагешаният - Франк-Валтер Щайнмайер стане президент, както се очаква.

Другата възможност пред Шулц е да замени сегашния министър на икономиката Зигмар Габриел, който е и заместник-канцлер на Ангела Меркел.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер съобщи днес, че групата ще представи през декември своя кандидат за следващ председател на ЕП. Вебер отказа да отговори дали самият той би се кандидатирал след днешното решение на социалдемократа Мартин Шулц да се оттегли.

Трябва да уважим решението на Шулц и да отдадем дължимото на работата, която той свърши, коментира Вебер. Той добави, че ЕНП ще представи убедителен кандидат, излъчен след вътрешнопартийни избори.

Вебер заяви, че основна задача е "екстремистите" в ЕП да бъдат оставени без влияние при взимането на решенията на институцията. Трябва да осигурим стабилност, поясни той.

Вебер обаче не изключи групата му да подкрепи консенсусен кандидат от друга от основните, проевропейски блокове в парламента, което включва либерали и зелени.

По-късно в четвъртък френският евродепутат Ален Ламасур се кандидатира за поста председател на Европейския парламент.

"Европа преживява безпрецедентна криза - вътрешна и външна. Единството на европейските държави е поставено под въпрос. Необходими са кардинални мерки за укрепване на солидарността между страните от Европейския съюз. Готов съм да работя за това с всичките си сили", заяви в комюнике Ламасур.

Евродепутатът подчерта, че се кандидатира от Европейската народна партия (християндемократите) - най-голямата формация в ЕП.

За поста се кандидатира и ирландката Мейрийд Макгинес.

Сделката между двете най-големи групи в ЕП се разсъхва?

Решението на Шулц да се върне в германската политика поставя под въпрос споразумението за разпределението на властта в Европейския парламент между двете най-големи групи – Европейската народна партия (ЕНП) и Социалисти и демократи (С&Д).

Споразумението, постигнато през 2014 г., предвиждаше двете групи да си разделят председателството на ЕП, като ЕНП го поеме от януари 2017 г., след като през първите две години от мандата начело е бил Мартин Шулц от С&Д.

Лидерът на С&Д Джани Питела коментира в четвъртък, групата му е готова да разтрогне споразумението, тъй като при такава смяна ЕНП ще придобие "монопол в институциите на ЕС".

Председателят на ЕК Жан -Клод Юнкер и председателят на Европеюйския съвет Доналд Туск са от ЕНП.

"ЕНП ще предложи убедителен кандидат", заяви лидерът на групата Мнфред Вебер и допълни, че финалното решение за дясноцентристкия кандидат ще се вземе през декември.

Той подчерта стремежа да бъде изключено влиянието на всички екстремисти и популисти в ЕП, като каза, че следващите седмици ще проведе срещи с трите проевропейски политически групи, за да обсъдят приемника на Шулц, който трябва да бъде гласуван в пленарната зала през януари.

Споделяне

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?