Мартин Шулц ще е кандидат на социалдемократите за канцлер на Германия

Сигашният лидер и вицеканцлер Зигмар Габриел се отказа от надпреварата, за да не провали партията си

Мартин Шулц и Зигмар Габриел

Лидерът на германските социалдемократи, вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел се отказва да се бори за канцлерския пост срещу лидерката на християндемократите Ангела Меркел и предлага досегашният председател на Европейския парламент, социалдемократа Мартин Шулц да е кандидатът на германските социалдемократи за канцлер.

"Ако се кандидатирам за канцлер, ще се проваля и ще проваля и Германската социалдемократическа партия", каза Габриел пред германското списание "Щерн". Според него много по-добри шансове в битката за канцлерския пост би имал Шулц.

Малко след като Габриел се отказа от битката за канцлерския пост, ръководителят на парламентарната група на ГСДП в Бундестага Томас Оперман каза, че Шулц е предложен за партиен лидер и че ще бъде партийният кандидат за канцлер.

Социалдемократите са с рекордно нисък рейтинг девет месеца преди федералните парламентарни избори, които ще се произведат на 24 септември. Те имат едва 20-процентно одобрение. За сравнение християндемократите на Меркел имат 38-процентно одобрение.

Досега се твърдеше, че Габриел ще бъде кандидат на социалдемократите за канцлер, а Мартин Шулц ще бъде новият германски външен министър, след като досегашният титуляр на поста Франк-Валтер Щайнмайер стане президент на Германия идния месец.

По-рано днес обаче в. "Цайт" написа, че Габриел, освен че се отказва от битката за канцлерския пост, ще се откаже и от поста министър на икономиката, за да се бори за поста на външен министър, предаде Ройтерс.

Официално ГСДП възнамерява да номинира своя кандидат в неделя.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?