Матурата по литература няма да бъде отменена

С думите, че съвсем скоро разследването дали предварително е изтекла информация за матурата по български език и литература ще приключи и ако има виновни за това, то те ще бъдат наказани, министърът на образованието Сергей Игнатов заяви в понеделник, че изпитът няма да бъде отменен.

"На фона на тези близо 70 000 зрелостници, които се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература, дори десетина ученици да са знаели темата, това не е основание за анулиране на матурите“, коментира пред репортери министърът, след като бе изтеглен билетът за втората задължителна матура за зрелостниците по изборен предмет.

Министърът посочи още, че очаква тази седмица резултати от разследването на МВР, тъй като се знае кои лица са имали достъп до темите и много лесно могат да бъдат установени техните контакти.

Игнатов заяви, че не може да съобщи кои са контролните теми от матурата по български език и литература, защото се води разследване и добави, че те ще бъдат обявени след приключването му.

"Ако разследването докаже, че има изтичане на информация, ще има дисциплинарно производство за човека или за хората, свързани с него“, обеща Игнатов.

По думите му за "тези десетина ученици, за които се говори по форумите в интернет, че са знаели въпрос от теста за матурата по български език и литература, това не е основание да се смята, че ще имат отлични оценки“.

"Хора, които седят вечер до 23.00 ч. и искат да отгатнат темата във форумите, не мисля, че са най-подготвените", допълни той. После каза, че "ако се установи, че някои зрелостници са имали достъп до темите, техните матури ще се анулират, но това трябва да се докаже“.

Относно предложението за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да проучи въпроса дали има изтичане на информация за темата, министърът смята, че формирането ѝ би помогнало.

В отговор на въпрос дали за днешния изпит са взети допълнителни мерки за сигурност, министър Игнатов каза, че темите се заключват в специална каса, а ключът се пази от въоръжена охрана. Той отбеляза, че научава темите след започването на изпита, въпреки, че има право да ги знае като министър.

Сергей Игнатов изрази съжаление, че за първи път се случва да има политизиране на държавните зрелостни изпити. Той призова родителите и зрелостниците да не се поддават на политизирането на изпитите, тъй като по неговите думи то е свързано с амбициите на определени кръгове и с предстоящите избори през следващата година.

За втората задължителна матура по предмет по избор в понеделник рано сутринта бе изтеглен вариант 1. Темата бе изтеглена в Министерството на образованието, младежта и науката от Диана Николова от "Нова телевизия".

Учениците могат да избират между предметите математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език и италиански език.

Заявления за задължителния държавен зрелостен изпит по избор са подали 73 359 зрелостници, сред които има и завършили 12-ти клас в минали години. Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика - 33 846, за изпита по биология са подали заявления 9 363 зрелостници, по английски език - 9 121, а по математика - 7 226.

Първият задължителен зрелостен изпит по български език и литература се състоя на 14 май. От 18 до 26 май ще са 13-те държавни зрелостни изпити, които са по желание на учениците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?