Мъжете, родени преди 1960 г., по-облагодетелствани при втора пенсия

Ако се приемат предложенията на депутатите от НДСВ Лидия Шулева и Христина Христова за отчисления от осигурителната вноска и на родените преди 1 януари 1960 г. във фонд за втора пенсия, най-облагодетелствани ще са мъжете, а най-потърпевши - онези, които са самонаети. Това сочат разчети на Българската стопанска камара, разпространени в сряда.

Изчисленията са правени по размери на пожизнените пенсии за хора от различните възрасти, които през първото тримесечие на 2007 г. са получавали средния осигурителен доход за съответната възраст и пол.

Според тях сравнително по-голям размер на пенсията от универсалните пенсионни фондове биха могли да получат единствено мъжете, родени преди 1 януари 1960 г., наети на трудов договор, на които им остава не по-малко от 10 години до навършване на пенсионната възраст. За самонаетите мъже и за жените се получават символични размери.

Разчетите са направени на базата на това, че доходите им ще нарастват с шест на сто годишно, доходността от инвестирането на натрупаните средства след приспадане на таксите ще бъде 7 на сто годишно. Пенсиите на мъжете ще бъдат изчислени при остатъчна продължителност на живота им 15 години, а на жените - 18 години.

От камарата припомнят, че след 10-15 години покупателната сила на изчислените пенсии ще бъде значително по-ниска, отколкото сега. Освен това според Кодекса за социално осигуряване, когато пенсията е до 20 на сто от социалната пенсия, тя се изплаща наведнъж или разсрочено. Това според камарата означава, че съществува вероятност много от хората да изразходват за кратко време натрупаната сума и да останат само с пенсията от първия стълб.

Тези анализи се изпратени на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Споделяне

Още от България