МБМД: Обществото иска оставки за скандала

Обществеността настоява за оставки във връзка със скандала за корупция, който тресе държавата в последните дни, сочи оповестено в петък проучване на агенция МБМД в София и големите градове.

За оставка на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров настояват 78 процента от запитаните, за шефа на следствието Ангел Александров - 75 процента, за заместник-министър Корнелия Нинова - 67 процента.

Пред БНР шефът на МБМД Мира Янова поясни, че процентът на искащите оставката на Овчаров е по-голям, защото той е по-известна фигура.

Близо 60 на сто от пълнолетното население на София и областните градове следи развитието на скандала чрез медиите, като 43 на сто от хората не се интересуват от случващото се.

Толкова са и хората, които очакват силни или по-слаби политически трусове, на обратното мнение са 42 процента.

Според мнозинството става дума за престъпление по служба, злоупотреба със служебното положение - 58 процента. Значително по-малко - 24 процента, са избирателите, които вярват, че има вътрешен конфликт в правителството.

Повечето от хората не вярват, че правителството е застрашено. Пет процента очакват падане на кабинета, 37 процента - отделни оставки, но най-много са онези, които смятат, че няма да има последствия - 46 процента.

Анкетираните изразяват задоволство, че подобни случаи стигат до ушите им и позволяват да се преценят качествата на управляващите, коментираха от МБМД.

Според изследването на агенцията в предизборната обстановка БСП губи позиции - електоралният ѝ резултат спада до 12 процента.

Електоралният резултат на ГЕРБ освен сред градското население, където е 17 процента, вероятно ще нараства и в национален план, посочиха от МБМД.

Според Мира Янова не трябва да се забравя, че БСП съумява да мобилизира симпатизантите си, така че когато дойде време за избори, резултатите се променят в посока повишаването им.

В петък столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че “стотици членове” на БСП “късат книжките си” и идват при неговата партия.

Междувременно подписка с искане за освобождаване на министър Овчаров бе внесена в деловодството на парламента, чийто председател Георги Пирински трябваше да предаде на премиера Сергей Станишев.

Акцията на гравитиращи към ГЕРБ независими депутати е подкрепена от 48 представители на ДСБ, БНС, “Атака” и отчасти от ОДС. Тя стартира преди ден, когато парламентът бе разлюлян от мощния скандал по високите етажи на съдебната и изпълнителната власт, в който основни действащи лица са Ангел Александров и Румен Овчаров.

Пресцентърът на парламента обаче съобщи, че подобни обръщения на народни представители, адресирани до други държавни органи, не могат да се отправят чрез председателя на НС, тъй като нито представляват актове на НС, нито са въпроси и питания по режима на парламентарния контрол, а изразяват лични позиции на отделни депутати.

Във връзка с това въпросното искане следва да бъде преадресирано пряко до неговия получател - министър-председателя, се казва в съобщението.

Очакванията са натискът на опозицията да консолидира тройната коалиция и да затвърди позициите на Овчаров.

Като обяви, че до края на деня ще бъдат готови мотивите за вота на недоверие към кабинета във връзка с последния скандал, лидерът на СДС Петър Стоянов в петък сам си зададе въпроса как с толкова малко депутати на опозицията ще бъде свалено правителството. Той сам си отговори с въпрос: “Можем ли да бъдем съучастници на това, което се случва и да не поискаме вот на недоверие?”.

В предаването “Денят започва” на БНТ столичният кмет Бойко Борисов  повтори, че колкото по-бързо БСП отстрани Овчаров, толкова по-добре за самите тях.

“Техните симпатизанти дупето на Азис ще го преглътнат някак...но това няма как да го скрият повече, защото става ясно във времето, че този политически чадър е стоял. И за мен специално Овчаров повече не ми е интересен”, каза Борисов и припомни, че от миналата година пита президента и премиера да кажат стоят ли зад Овчаров.

Скандалът стана заради "Булгартабак", Държавния резерв и спасяването на хора, които са замесени в тези скандали, коментира Борисов.

За Ангел Александров той каза, че го познава от 4 години и той е “сериозен човек”, но изрази разочарование от последните разкрития на следователки, които обвиняват шефа си, че им организира краденето на коли.

“Това представяш ли си днеска да са те викнали на разпит в следствието и да те разпитва следовател, който организира крадене на коли. Ами да те е яд, че си престъпник, да те разпитват тези хора”, коментира Борисов

Споделяне

Още от България