Мебелният бранш отбелязва растеж с 4.7 на сто

Мебелният бранш отбелязва растеж с 4.7 на сто

Генерираният оборот от компаниите в мебелната промишленост отбелязва ръст от 4.7% през  миналата година и надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на ежегодната конференция на браншовете мебелно производство и дървообработване във Велико Търново.

"Мебелната промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България", каза Манолев. По думите му понастоящем производството на мебели създават 2.4% от добавената стойност в индустрията.

Браншът осигурява заетост на около 20 хил. души, а в производството на мебели работят около 2600 фирми.

"За последните 10 години износът устойчиво расте и вече надхвърля половин милиард лева годишно", каза Манолев.

Той даде няколко примери за успешен експорт. С активната помощ на Службата ни по търговско-икономически въпроси във Великобритания са установени дългосрочни партньорства между български малки и средни производители на мебели и водещите търговски вериги във Великобритания като Tesco и Home base. Това е довело до ръст от една четвърт при износа на мебели за островната държава за 2016 г., каза Манолев. 

Министерството на икономиката е сътрудничило и за стартирането на износ на матраци за Канада и Франция, като в европейската държава те са използвани за обзавеждане на редица хотели.

Наличието на нелоялна конкуренция и недостатъчно кадрово обезпечаване е един от сериозните проблеми за сектора.

"Разработили сме образец на трудов договор между ученик и работодател, който се надяваме да насърчи дуалното образование. Готови сме и с карта на отраслите в България, върху която предстоят да се нанесат професионалните училища, за да подобрим връзката между пазара на труда и специализираното обучение", каза Манолев.

За инвеститор на 2017 г. в бранша е обявена ямболската компания "Виденов Груп" ООД. Тя е вложила 15.58 на сто от приходите си в обновяване на производствената си дейност.

За износител на годината в бранша е отличено предприятието "Паралел" ЕАД. То е реализирало собствена продукция на международния пазар на мебели, матраци и основни суровини за големи международни търговски вериги и производители.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?