С промяна в Изборния кодекс

Медиите ще са задължени да публикуват и договорите си с кандидатите на изборите

Правната комисия продиктува на Николай Младенов какво да каже на наблюдателите на изборите

Печатните и електронните медии ще бъдат длъжни да публикуват не само тарифите за отразяване на предизборни мероприятия, но и самите договори с участниците в изборната надпревара. Това ще бъде записано в Изборния кодекс, реши в петък правната комисия, като обсъди становище по повод на забележките на наблюдателите на изборите от ОССЕ.

Това предложение бе едно от най-съществените в работата на правната комисия. Останалите ѝ занимания бяха посветени по-скоро до диктовка на външния министър какви изводи да съобщи пред представители на международната организация във вторник, когато те дойдат в България.

Самото заседание протече в процедурен хаос.

Веднага след началото му се зароди разправия между опозицията и управляващите какъв подход да бъде избран за оформяне на парламентарното становище по препоръките на международните наблюдатели.

Оказа се, че в правната комисия не е подготвен документ, в който да се разглеждат сочените недостатъци в изборното ни законодателство.

От името на парламентарната група на ГЕРБ председателят на правната комисия Искра Фидосова представи проект на становище, което да бъде прието за документ на комисията, без в него да влизат предложенията на опозицията. Мая Манолова (БСП) възрази, че никой не е бил предупреден за това становище.

След 40-минутна препирня депутатите на ДПС и БСП напуснаха заседанието и в залата останаха външният министър, четирима депутати от ГЕРБ и един наблюдател от НПО.

Тогава заседанието се превърна в своеобразна диктовка, при която външният министър прилежно си записваше коментарите на Искра Фидосова, за да ги представи пред наблюдателите от ОССЕ.

Стана ясно, че управляващите не възнамеряват да правят каквито и да било други съществени промени в изборното законодателство извън тази за медиите. От думите на Искра Фидосова се разбра, че т. нар. "мъртви души" в избирателните списъци няма да бъдат премахнати, поне докато страната не се сдобие с действащо електронно правителство.

Единствено от всичките 31 препоръки на наблюдателите становището на ГЕРБ е конкретно само по една - за регламентирането на използването на специални разузнавателни средства при разследването на изборни престъпления.

В документа, който ГЕРБ предлага, е записано, че в НПК ще се запише в състава на кръга на престъпните състави да влезе и разследването на купуването на гласове със СРС.

В подкрепа на това предложение е сравнително ниският процент на доказани престъпления от този вид, когато са използвани други доказателни средства, е записано като мотив в становището на Искра Фидосова.

Самата Фидосова коментира, че това е препоръката, с която ГЕРБ непременно ще се съобрази. Тя уточни, че СРС ще бъдат искани само от прокуратурата, което ще отнеме от опозицията инициативата за политически нападки.

Колегата ѝ от ГЕРБ Димитър Лазаров обаче възрази, че прилагането на СРС за изборни престъпления не трябва да се различава от общия ред, тоест и МВР да може да пуска искане.

Аргументът му бе следният: "Прокуратурата е толкова политизирана, колкото и МВР".

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?