Медицински екипи са нападани 34 пъти за две години

През последните две години полицията е регистрирала 34 случая на посегателства над медицински екипи, съобщи в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол. Отговорът му бе по повод питане на депутата от левицата Антон Кутев за това какви мерки ще бъдат взети срещу нападенията над лекари, “особено когато става дума за нападения от активисти на ГЕРБ“.

С въпроса си Кутев визира общинският координатор на ГЕРБ в Дулово - Тодор Тодоров, от когото директорът на болницата в града д-р Стефан Стойчев се оплака, че го е набил през октомври. По-късно здравният министър Десислава Атанасова отрече в община Дулово и в полицейското управление в града да е постъпвал сигнал за побой над директора на местната болница.

 

Цветанов съобщи, че от регистрираните 34 случая на насилие над медицински екипи в периода 2011-2012 година, 17 са станали в сгради на центрове и филиали за спешна медицинска помощ, а останалите 17 са били при посещения на адреси. За 9 случая са образувани досъдебни производства, а за други 9 случая са съставени актове за извършителите по указа за борба с дребното хулиганство.

 

“Най-често мотивите за посегателство срещу екипи и техника на спешна медицинска помощ е употребата на алкохол от пострадалите или техни близки, или недоволство на роднините на болните”, заяви Цветанов.

 

На 21 март миналата година в здравното министерство е проведена съвместна работна среща, на която са обсъдени мерки за намаляване на случаите на нападения над медици. На МВР е предоставен списък на центровете за спешна помощ и многопрофилните болници, който е изпратен на областните дирекции на МВР в цялата страна за организиране на допълнителни охранителни мероприятия.

 

На директорите на столичната полиция и на областните директори на МВР е разпоредено да се проведат срещи по места и да се планират мероприятия с охранителните фирми, които охраняват центровете, каза още Цветанов. Той увери, че мерките, които се предприемат и поправките в Наказателния кодекс, които предстои да бъдат приети на второ четене, ще дадат допълнителна възможност за превенция.

 

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че скоро парламентът ще приеме промени, с които посегателствата над лекари да се третират като нападение над длъжностно лице, както е при полицаи, данъчни служители и др.

Споделяне

Още от България