Медиците в Либия разочаровани от Паси, не искат Бизанти

"Всички ни лъжат, разочаровани сме от Външно министерство". Това пишат в писмо до външния министър Соломон Паси шестимата подсъдими български медици в Либия, съобщи радио НЕТ. В него те посочвали, че не са виждали българския си адвокат Пламен Ялнъзов от август 2002. Искат и да бъде сменен либийският им защитник Осман Бизанти.

Българските медици са уточнили, че могат да предприемат гладна стачка и дори още по-крайни действия, без да уточняват какви ще бъдат те. Те щели да търсят подкрепа от "Амнести интернешънъл", съобщи още радио НЕТ.

"Не знам за такова писмо, ще търся реакция утре", заяви пресаташето на външния министър Соломон Паси Елеонора Димитрова.

Протестното писмо на шестимата медици най-вероятно се дължи на факта, че вече близо половин година не се насрочва дата за ново заседание на либийския съд. Преди няколко дни Бизанти за пореден път отложи във времето евентуалното подновяване на процеса срещу шестимата български медици. В понеделник той обяви, че това най-вероятно щяло да стане в края на февруари, началото на март. Бизанти оправда отлагането с прекалената натовареност на либийския съд. И заяви, че българите нямало защо да протестират, тъй като им били осигурени достатъчно добри условия.

През последните дни се появиха и противоречиви съобщения за планирано, но отложено пътуване на министър Паси в Либия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?