Меглена Кунева: Според мен се подготвя излизането на България от ЕС

"Според мен се подготвя излизането на България от ЕС поради некадърност, нарочно, или просто защото не се вижда друга възможност да се печелят избори в България", коментира лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева по повод гласувания от парламента във вторник нов мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

"Изглежда, ЕС е най-очевидният враг. Чужденците по принцип, но в момента именно ЕС, защото ако отвърнем поглед от ЕС, ще видим невъзможност да се справим с въпроса за бежанците, ще видим, че един български пенсионен фонд е в други ръце и т.н.", заяви Кунева пред БНР.

Това, че чужденци не могат да купуват българска земя, влошава защитата на българската земя, смята Кунева. Тя напомни, че единствените пари в България, които отиват за земеделие, са тези от ЕС. "В момента се търси враг. България стои зле във всеки един момент", коментира тя.

Меглена Кунева, която бе главен преговарящ с ЕС за присъединяването на България, не смята да се оправдава за договорените в онзи период срокове, свързани с продажбата на български земеделски земи на чужденци.

"Изобщо не ми минава и през ум да минавам в някаква оправдателна позиция по няколко причини. Първо, защото когато нещо се появява като проблем от един ден за друг, освен ако не е природно бедствие, изглежда крайно нелогично. Зад него прозират други интереси. Второ – от година на година е имало възможност този въпрос да се обсъди и последният път, когато това можеше да се направи, беше при генералната предпазна клауза през 2010 година, когато нашата страната имаше право да поиска удължаване на каквито и да е било икономически мерки, ако икономиката ни страдаше от присъединяването на България към ЕС. Всъщност истината е обратна", каза Меглена Кунева.

Тя обясни, че главата за мораториум за продажба на чужденци е била част от преговорите с ЕС по предприсъединителния процес и е завършена още при правителството на Иван Костов. "В интерес на истината ще кажа, че главата не съм я затваряла аз. Тя беше лесна за затваряне. Това беше при правителството на г-н Костов. През 2000-а година е затворена главата. Интересна ирония на съдбата е, че г-н Пламен Орешарски към онзи момент е бил заместник-министър, т.е. в политическото ръководство на правителството, приключило преговорите по този текст", каза Кунева.

Споделяне

Още от България