Мей и Ледсъм ще ограничават пребиваването на чужденци във Великобритания

Мей и Ледсъм ще ограничават пребиваването на чужденци във Великобритания

Ден, след като станаха основни претендентки за поста на Дейвид Камерън, министрите на вътрешните работи и енергетиката на Великобритания Тереза Мей и Андреа Ледсъм декларираха, че биха ограничили свободното пребиваване на чужденци в на Острова, предава Ройтерс.

Двете дадоха интервюта, в които се обявиха за въвеждането на по-стриктни правила за европейските граждани, които пристигат във Великобритания.

"Ако аз съм министър-председател, ние ще излезем от ЕС и част от това ще включва контрол върху свободното движение“, заяви Мей пред Дейли телеграф.

Междувременно Лийдсъм пое сходен ангажиметн, обявявайки пред" Таймс“, че "хората, които идват на почивка или по бизнес или за да съдействат в научни проекти ще имат възможност да го направят, но правото за живеене и работа тук ще става с разрешителни“.

Преди ден двете бяха определени за основни претенденти за лидер на Консерваторите и премиер на Великобритания след втория тур от вътрешното партийно гласуване за наследник на Дейвид Камерън, който след референдума за статута на Великобритания в ЕС обяви, че ще подаде оставка през октомври.

Тереза Мей получи подкрепата на 199 депутати, а Лийдсъм – 84 гласа. От надпреварата отпадна министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който с Борис Джонсън бе фронтмен на кампанията в полза на Брекзит. Той остана с едва 48 гласа подкрепа.

Предстои финалното гласуване сред около 150 000 членове на Торите, което ще определи наследницата на Камерън, Резултатът ще бъде обявен на 9 септември.

Контролът върху новопристигащите във Великобритания бе основен мотив за това 52 % от британците да подкрепят напускане на Съюза, но Обединеното кралство може да се наложи да приеме европейските граждани, за да запази достъпа си до общия пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?