Мексико задържа 800 мигранти от Централна Америка

Мексико задържа 800 мигранти от Централна Америка

Мексиканските власти приложиха по-строги мерки срещу мигранти от Централна Америка, като задържаха около 800 от тях, влезли незаконно от Гватемала в опит да достигнат границата със САЩ, предадоха Ройтерс и ДПА.

Мексико е подложено на сериозен натиск от американския президент Доналд Тръмп да възпре масовото придвижване на мигранти, повечето от които идват от Централна Америка и се насочват към границата със САЩ.

Мексиканският институт по миграцията съобщи, че 800-те мигранти, някои от които са непълнолетни без възрастни придружители, са били отведени вчера в имиграционни центрове, където ще получат храна, подслон и медицински грижи. Ако правният им статут не може да бъде установен, те ще бъдат върнати в родните си страни.

Институтът по миграцията добави, че издирва още около 200 мигранти, които са останали в района.

По-рано вчера силите за сигурност обградиха мигранти, включително семейства с малки деца, които бяха влезли в Мексико по река Сучиате. Те успяха да навлязат само на няколко километра в мексиканската територия.

Вашингтон похвали действията на мексиканското правителство за спазване на споразумението за сигурността по границата, сключено през юни миналата година. "Въпреки изблиците на насилие и беззаконие от страна на хора, опитващи се да влязат незаконно в Мексико на път за САЩ, усилията на мексиканската Национална гвардия опазиха неприкосновеността на тяхната граница", подчерта Чад Улф, и.д. министър на вътрешната сигурност на САЩ. Той добави, че министерството следи внимателно групата мигранти и ако някои от тях достигнат американско-мексиканската граница, те бързо ще бъдат върнати или репатрирани.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?