"Мелроуз" получи концесията за газовото находище "Калиакра"

Правителството предостави концесия за добив на природен газ от находище "Калиакра" на "Мелроуз рисорсиз" ООД - Варна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.

Площта за добив е близо 19 квадратни километра и е в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Срокът на концесията е седем години. Концесионерът се задължава да осъществява минимален годишен добив на природен газ от 255 млн. кубически метра за периода 2011-2015 година. Очакваните постъпления за срока на концесията са над 73 млн. долара.

Даването на концесията бе важно, за да може да започне добив на газ и количествата да се прибавят към руския внос на суровина и така да се намали цената на горивото.

Правителството одобри и промени в договора за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства - медни руди, от находище "Асарел" - Панагюрище.

На концесионера "Асарел - Медет" АД се предоставя концесионна площ, покриваща находище "Асарел" и необходимите за осъществяване на дейностите по концесията площи от 17 434.1 декара.

Кабинетът реши да удължи с пет години срока на концесия за добив на подземни богатства - оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" ("Дружба") в Пловдивска област. С концесионера "Лъки Инвест"АД ще бъде сключено допълнително споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?