Мерил Стрийп поднови критиките към Тръмп

Мерил Стрийп поднови критиките към Тръмп

Холивудската звезда Мерил Стрийп поднови критиките си срещу президента Доналд Тръмп и политиката му и призова за отпор "на кафяви ризи и ботуши". Това стана в реч на годишната галавечеря за събиране на дарения на Кампанията за човешки права - водеща организация в САЩ, защитаваща хората с различна сексуална ориентация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя припомни реакцията на Тръмп в Туитър на критиките, които отправи срещу него при връчването на наградите "Златен глобус". Тогава той обяви, че актрисата е прекалено "надценявана".

"Да, аз съм най-надценяваната и най-награждаваната, а сега и най-мъмрената актриса от моето поколение", заяви Стрийп, предизвиквайки смях в залата. Тя добави, че би предпочела да си е у дома и да пълни съдомиялната, отколкото да говори от подиума, но "тежестта на всичките награди", които е получила през кариерата си, я карат да смята, че е длъжна да го направи.

"Ужасно е да сложат мишена на челото ти", каза Мерил Стрийп. "Това те прави уязвим на всякакъв вид атаки, армии от кафяви ризи и ботуши, и още по-лошо, а единственият начин е да се изправиш срещу тях. Нямаш избор. Трябва да го направиш", допълни тя.

Стрийп не уточни на какъв вид атаки е подложена след речта ѝ на "Златния глобус" или от кого, посочва АП и припомня, че терминът "кафяви ризи" е използван първоначално като описание на членовете на нацистките паравоенни милиции.

Стрийп беше удостоена в събота вечерта с наградата "Съюзник за равенство" от Кампанията за човешки права. По адрес на Тръмп в речта си тя изтъкна: "Ако оцелеем през този пълен с опасности период, ако катастрофалният инстинкт за отмъщение (на Тръмп) не ни доведе до ядрена зима, ще трябва да благодарим на този президент. Защото той ни отвори очите за това колко крехка е всъщност свободата."

Страната сега научи как властта в ръцете на един търговец може да бъде използвана срещу народа, конституцията и Закона за правата, смята актрисата. "Камшикът му може чрез Туитър да удря и заплашва, наказва и унижава, да делигитимира пресата и всички въображаеми врагове", допълни тя.

Накрая, актрисата отправи емоционален призив за религиозна свобода, за правото да живеем със или без Бог, за правото на щастие.

Мерил Стрийп получи през януари своята 20-а номинация за Оскар, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?