Меркел е приканила Путин да убеди сепаратистите в Източна Украйна да спрат насилието

Меркел е приканила Путин да убеди сепаратистите в Източна Украйна да спрат насилието

Германският канцлер Ангела Меркел прикани във вторник руския президент Владимир Путин да използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна да спрат насилието там. Това съобщи говорител на правителството в Берлин, цитиран от осведомителните агенции.

По думите на Щефен Зайберт в телефонния си разговор двамата държавници са се съгласили, че е необходимо да се положат допълнителни усилия, за да се гарантира спазването на примирието в Украйна. Освен това Меркел и Путин са решили да възложат на свои сътрудници и на външните министри на двете страни да установят близък контакт във връзка с ескалацията на насилието в Украйна, съобщи Ройтерс.

В изявлението на Кремъл след разговора се казва, че Путин е изтъкнал пред Меркел думите на украински служители, посочили, че Киев е провокирал ескалацията, отнела живота на 33 човека през миналата седмица, съобщи Асошиейтед прес. В съобщение на ТАСС се казва, че Путин е привлякъл вниманието на събеседничката си към данни от наблюдателската мисия на ОССЕ и изказвания на официални представители на Киев, "които свидетелстват за опитите на украинските сили по военен път да променят в своя полза" ситуацията по линията на фронта.

"Налице е явен стремеж на киевските власти да осуетят реализацията на минските споразумения, а също да използват нормандския формат за прикриване на своите деструктивни стъпки", се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Споделяне

Още от Европа