Меркел и Тръмп демонстрираха добри отношения, но запазиха различията си

Меркел и Тръмп демонстрираха добри отношения, но запазиха различията си

Германският канцлер Ангела Мекрел и американският президент Доналд Тръмп показаха топли отношения пред журналистите в Белия дом, но разминаванията между двете най-мощни западни страни остават по ключовите теми за търговията и развитието на НАТО, съобщава "Ройтерс" в събота. 

САЩ предстои да наложат мита на вносните стомана и алуминий, като Меркел подчерта, че от Тръмп зависи дали мярката ще засегне и нациите от Европейския съюз. "Споделихме гледните си точки. Решението е в ръцете на президента", подчерта тя, след като той преди това коментира негативно липсата на баланс в търговията с Европа, особено по отношение на автомобилите.

Тръмп иска не само "реципрочни" търговски отношения с европейските страни, но и по-големи разходи за отбрана от тяхна страна в рамките на НАТО. "Имаме прекрасни отношения и всъщност ги имаме от самото начало, но някои хора не разбират това", отбеляза държавният глава.

За Меркел това е първа визита извън Европа, като "Ройтерс" определя поведението ѝ като "внимателно". Канцлерът отговори последователно на критиките на Тръмп – много от популярните в САЩ модели на германските марки се правят зад Океана, а Федералната република междувременно увеличава военните си разходи.

И за нея, и за френския президент Еманюел Макрон преди това визитата във Вашингтон имаше и друга ключова цел – да задържи САЩ в ядреното споразумение с Иран. Тръмп даде ясно да се разбере, че настоява то да бъде променено, като обаче Техеран също има своите условия. Меркел се съгласи, че "трябва да се направи още", за да бъде Иран надежден партньор.

Споделяне

Още от Свят