Меркел отхвърли критиките на Тръмп за германския търговски излишък

Меркел отхвърли критиките на Тръмп за германския търговски излишък

Германският канцлер Ангела Меркел изрази снощи несъгласие с критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпроса за германския търговски излишък, съобщи Ройтерс.

Пред представители на ЕС Тръмп каза по-рано, че германската търговска политика е "много лоша" и Германия продава прекалено много коли в САЩ. Меркел е обяснила на Тръмп на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, че излишъкът се дължи отчасти на фактори, върху които Германия не може да влияе, и е подчертала колко много работни места откриват преките германски инвестиции в САЩ.

Двамата лидери са се споразумели да бъде създадена работна група за обмен на информация по двустранните търговски връзки. Според германски представители тази стъпка цели да предотврати наказателни мерки, които Вашингтон може да въведе въз основа на непълна картина на отношенията между двете страни.
   

Германски медии съобщиха вчера, че Тръмп остро е критикувал Германия на среща в четвъртък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

"Шпигел" писа, че Тръмп казал на представителите на ЕС: "Вижте милионите коли, които те продават в САЩ. Ужасно. Ние ще спрем това."

Икономическият съветник на Тръмп Гари Коун потвърди някои от подробностите по разговора, представени от медиите, но ги омаловажи, уточнявайки, че американският президент е заявил, че няма проблем с Германия.

Германският търговски излишък, който достигна рекордните 253 милиарда евро (283 милиарда долара) през 2016 г., е повод за недоволство и в Европа. Партньорите на Берлин го призовават да стимулира повече вътрешното търсене.

САЩ имат търговски дефицит с Германия, възлизащ на 64.9 милиарда долара през 2016 г. в сравнение със 74.8 милиарда долара предходната година, сочат данни на правителството на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят