Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъждат решение за Сирия

Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъждат решение за Сирия

Бъдещето на Сирия се обсъжда на среща на високо равнище в събота. Президентите на Франция, Русия и Турция - Еманюел Макрон, Владимир Путин и Реджеп Ердоган, както и германският канцлер Ангела Меркел заседават в Истанбул. Темата - какво да се прави в Сирия оттук нататък.

Германия и Турция не искат в последната размирна провинция Идлиб да се проведе офанзива на армията на режима, подкрепяна от Русия и Иран. Опасенията са, че това може да предизвика нова бежанска вълна към Турция и Европа.

В същото време Москва иска германците и французите да се ангажират с възстановяването на Сирия, чиято инфраструктура е почти напълно разрушена от войната.

Един от основните въпроси е и бъдещата конституция на страната.

Домакинът на форума – турският президент Реджеп Ердоган, заяви, че цялото внимание на световната общност сега е съсредоточено върху срещата и изрази надежда, че заедно с Меркел, Путин и Макрон ще успеят да оправдаят очакванията.

Анкара, която поддържа бунтовниците срещу режима на сирийския лидер Башар Асад и Москва – основният съюзник на режима в Дамаск, се договориха миналия месец за създаването на демилитаризирана зона в северозападната провинция Идлиб. Турция и Русия водиха разговор с Иран в опит за мирно разрешаване на кризата в Сирия, но усилията им бяха посрещнати с подозрение от Запада. Срещата в Истанбул обаче е първата, на която присъстват двама от водещите в ЕС лидери.

Град Идлиб, който е столица на едноименната провинция е последната крепост на бунтовниците, които въстанаха срещу Асад през 2011 г. Провинцията е дом за около 3 милиона души, повече от половината от които са бегълци от други райони, застрашени от настъпващите правителствени сили. Кървавият граждански конфликт през последните 7 години е взел над 360 хиляди жертви, а милиони са напуснали страната, търсейки убежище от войната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?