Меркев заяви, че няма да вдига данъците заради бежанците

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел изключи вероятността правителството да повиши данъците, за да се справи с огромния приток на имигранти, предаде Ройтерс в неделя.

"Можем да се радваме, че от години икономиката ни е добре управлявана, а в момента икономическото ни положение е добро", казва Меркел в интервю за в. "Билд", чиято публикация предстои в понеделник.

В събота в. "Зюддойче" писа, че германското правителство и Европейската комисия разработват "данък солидарност", чрез който да се подпомогне покриването на разходите за хилядите кандидати за убежище. Германските и европейски власти обаче отхвърлиха тези твърдения.

Популярността на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) е на най-ниското си равнище от две години заради бежанския наплив, който създаде силно напрежение в политическия лагер на канцлерката, съобщи Франс прес, цитирайки седмично допитване в неделния брой на в. "Билд".

Според допитването за кого възнамеряват да гласуват германците ХДС бележи спад с два процентни пункта до 38 процента от запитаните.

Критиците на великодушната към бежанците политика на канцлера (48 процента) са повече от поддръжниците ѝ (39 на сто).

С по един пункт се е увеличила подкрепата за две формации, които настояват за по-твърд подход на Берлин към мигрантите - популистката "Алтернатива за Германия" и либералната Свободна демократическа партия, за които са заявили намерение да гласуват съответно 5 и 6 процента от анкетираните.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?