Месокомбинат "Меком" е глобен с 331 хил. лв. заради имитация на конкурентна стока

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 330 560 лв."Меком" АД, Силистра, заради имитация на конкурентна стока, съобщиха от антимонополния орган в петък.

Забранено е предлагането на стоки или услуги, които с външен вид, опаковка, маркировка, наименования или други белези могат да доведат до заблуда по отношение на произхода, производителя, качеството и други съществени характеристики на стоката или услугата, припомнят от КЗК.

Според комисията "Меком" е нарушила тази разпоредба с продажбата на луканка "Карлоска крепост", чието име и дизайн наподобява това на "Карловска луканка". И при двата продукта водещ елемент са наименованията КАРЛОВСКА и КАРЛОСКА, изписани с главни букви.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

При определяне на санкцията комисията е взела под внимание продължителния период на нарушението – повече от 2 години, налага преди това санкция на дружеството за подобно нарушение, както и оказаното съдействие от негова страна.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?