Местан: ДПС ще зашити държавния интерес от вторично разграбване на КТБ

Лютви Местан, сн. БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията ще подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се направи всичко, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на КТБ.

Категорични сме, ще участваме активно в процеса на търсене на специални решения, за да се защити държавният и публичният интерес, посочи Местан.

Той каза още, че събитията от възродителния процес трябва да намерят заслужено място в учебниците по история.

Според него тези събития все още не са оценени от българската историография, а 43 г. са достатъчна "дистанция като историческо време, за да избледнеят емоциите и да се направи обективен исторически  анализ".

Крайно време е събитията в Барутин и Родопите през 1971-73 г. да намерят своето заслужено място в учебниците по история, защото са пример за героизъм в името на свободата и демокрацията, каза на възпоменателен митинг в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан.

С възпоменателен митинг, организиран от ДПС, в Барутин бе почетена паметта на жертвите на кървавите събития през март 1972 г., когато жители на родопското село се противопоставили на първата вълна на възродителния процес в Родопите.

Според Местан, цитиран от БТА, първата масова съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин и това трябва да бъде отразено в учебниците.

В словото си от трибуната на митинга лидерът на движението призова министър-председателя "българското управление да се освободи от езика на омразата и от ксенофобите".

Повод за призива са цитираните от Местан думи на лидер на парламентарна партия, сравнил молитвите от джамиите с виене на неразбираем език. Според Лютви Местан това е не просто опасен, а и престъпен език на омразата.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?