Местан иска обяснение защо 7 депутати от БСП са гласували против осъждането на "Възродителния процес"

Лютви Местан и Сергей Станишев

Седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия по правата на човека искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вото Народно събрание осъди морално "Възродителния процес". Това е абсолютно скандално и неприемливо за нас гласуване на депутати от левицата, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан в петък.

Искането на "Атака" все пак е било отхвърлено, защото петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС са били "против" и така гласовете се изравнили.

Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към "Възродителния процес". Седем народни представители от БСП не са издържали на този критерий, каза Местан и подчерта, че очаква ръководството на левицата да се разграничи.

Запитан кога вярва повече на лидера на БСП Сергей Станишев – когато двамата се целуват на Орлов мост, докато Станишев му се извиняваше за "Възродителния процес", или когато депутатите му подкрепят подобни искания, Местан обеща да отговори, след като чуе официалната позиция на ръководството на БСП. На митинг през ноември миналата година в центъра на София Станишев внезапно и набързо поднесе извинения от името на БСП заради историческата вина на партията си за насилственото преименуване на българските турци. Тогава лидерът на ДПС го целуна.

"Ако това е позиция само на отделни членове на групата и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на групата и от целия актив на БСП", каза в петък Местан за гласуването на червените депутати. "Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост", добави той.

Местан подчерта, че за да не бъде обвинен в опит за етнизиране на ситуацията, не е поставил въпроса на срещата си със Станишев в сряда, нито пък на пресконференцията в четвъртък, когато настоя за предсрочни парламентарни избори в края на годината. "ДПС е друга партия, ние нямаме нужда от преднамерено етнизиране, за да разчитаме на консолидирана подкрепа от избирателите си", каза той.

 

Решението му да поиска публично обяснение от ръководството на БСП става на фона на драстично влошените отношения между двете коалиционни партии и предложението на Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване, което би било удар за ДПС.

Споделяне

Още от България