Местните избори в Сърбия са нов удар за премиера Кощуница

Първите резултати от местните избори в Сърбия са жесток удар за управляващата коалиция на премиера Восилав Кощуница.

На повечето места две опозиционни групи - прозападната Демократическа партия на президента Борис Тадич и твърдолинейните съюзници на бившия президент Слободан Милошевич от Сръбската радикална партия спечелиха най-голям брой гласове на проведените в неделя избори.

Най-голям е интересът към надпреварата за кметския пост в столицата Белград, където води кандидатът на Демократическата партия Ненад Багданович с 32. 9 процента от гласовете, следван от ултранационалиста Александър Вучич от Сръбската радикална партия с 29.8 процента. Двамата ще се изправят пред втори тур след две седмици, сочат резултати, разпространени от Центъра за независими избори и демокрация.

Според служители от избирателната комисия значителни промени в окончателните резултати няма да има.

Съюзникът на Кощуница, който се кандидатира за кмет на Белград - бизнесменът Зоран Дракулич, е трети с 15. 2 процента.

Министър - председателят Воислав Кощуница - умерен националист, който е начело на правителство на малцинството, вече понесе поражение на президентските избори през юни, когато кандидатът му остана четвърти.

Кандидат, подкрепян от Демократическата партия също води в надпреварата за кмет във втория по големина град в Сърбия - Ниш. В третия по големина град Нови Сад кандидатката на радикалите Мая Гошкович е първа по брой гласове, но също ще се изправи на втори тур срещу кандидат на демократите. Победа на радикалите там може да доведе до увеличаване на етническото напрежение, прогнозира АП.

Настроените за реформи демократи доминираха сръбското правителство от края на 2000 г., когато Милошевич бе отстранен от власт, до по-рано тази година, когато коалицията на Кощуница дойде на власт. Явно обаче управлението на кабинета му е разочаровало много от 6 милиона гласоподаватели в Сърбия.

Избирателната активност на първия тур на местните избори беше 35% - най-ниска от възстановяването на многопартийната система през 1990 г.

Окончателните резултати се очакват по-късно в понеделник.

Вотът, който надхвърли по важност общинските въпроси, може дори да доведе до предсрочни общонационални избори, прогнозират анализатори.

Коментаторите обясняват ниския процент с това, че на гражданите им е омръзнало да гласуват толкова често, средно на три-четири месеца.

Според Центъра за свободни избори и демокрация гласуването е преминало без сериозни нарушения на изборните правила, като се изключи фактът, че в някои градове са били лепени плакати и са се раздавали изборни материали.

Споделяне

Още от Балкани