Между 30 000 и 3 млн. лв. дава за изолация енергийният фонд

От лятото собствениците на сгради или ассоциации на притежателите на етажна собственост ще  могат да кандидатстват за кредит за топлоизолация на стойност между 30 хиляди и 3 милиона лева. Това заяви председателят на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков, след като в понеделник министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски прие дарение за 10 млн. лв. от Световната банка за финансиране на такива дейности. Грантът бе връчен от постоянния представител на Световната банка за България Оскар де Брун Копс, а средствата са от Глобалния екологичен фонд.

За да страртират нисколихвените кредити за енергийна ефективност, Народното събрание трябва да ратифицира споразумението със Световната банка за финансирането. Кредити ще се дават след обследване на сградите от сертифицирани саниращи фирми, които ще препоръчат мерките, които всяка сграда индивидуално трябва да предприеме. Условие за финансиране е и собствениците на етажна собственост в сградата да са регистрирани като асоциация, каза Ерменков. Към момента обаче Законът за етажната собственост не е приет от Народното събрание дори на първо четене, така че стартиращият през лятото фонд ще може да кредитира само мерки за енергийна ефективност в сгради с един собственик.

Предвидена е застраховка поне от 150 хиляди лева за поемане на финансов риск в случай, че фирма направи грешно предписание за изолация, каза Ерменков.

Оскар де Брун Копс каза, че представители на Световната банка и на държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъждат актуализация на тарифите на тока за бита. Той добави, че по време на дискусиите е бил обсъден и вариантът за отпадане на евтиното стъпало за електроенергията за потреблението до 75 киловатчаса, което важи за всички битови потребители. Министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски коментира, че на този етап не вижда причина да се правят драстични промени в тарифите на тока за домакинствата.

Споделяне

Още от Бизнес