Международната общност осъди атентата в Бургас

Външният министър на Европейския съюз Катрин Аштън заяви, че е "шокирана от атентата срещу израелски туристи на летище Бургас, при който загинаха най-малко 7 души, а двадесетина други бяха ранени".

"Потресена съм от нападението и съм абсолютно шокирана от снимките, идващи от Бургас", заяви тя. "Отговорните за този акт трябва да бъдат задържани и осъдени", допълни тя.

Мнозинството от европейските комисари вече осъдиха атентата в специални съобщения на официалните си страници. Еврокомисрят Кристалина Георгиева каза, че "шокирана и натъжена от съобщението за експлозията в Бургас". Нейната колежка Сесилия Малстрьом отбеляза, че е "много натъжена" и изрази съболезнованията си на жертвите.

"Шокиран съм от терористичния акт срещу израелски граждани", посочи от своя страна Антонио Таджани, който отговаря за промишлеността в ЕС.

И САЩ осъдиха кървавото нападение над българския автобус с израелски туристи, зад което, според израелското правителство, стоят властите в Техеран.

"Съединените щати осъждат най-категорично всички нападения над цивилни граждани, особено над деца", обяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Той също обяви, че "мислите и молитвите" на президента Барак Обама ще бъдат съсредоточени върху жертвите и техните близки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят