Международният съд оневини Сърбия за геноцида в Сребреница

Международният съд оневини Сърбия за геноцида в Сребреница

Международният съд, най-висшата съдебна инстанция на ООН, постанови, че Сърбия не е директно отговорна за геноцида по време на войната в Босна през 1990-те години.

В понеделник Международният съд се произнесе по първия казус на обвинение на държава в геноцид.

Ако внесеният от Босна съдебен иск бе успял, тя можеше да търси от Сърбия милиарди долари компенсация. 

Съдът постанови, че клането в защитения от ООН мюсюлмански Сребреница през 1995 г. е било геноцид, че Сърбия не е използвала достатъчно категорично своето влияние върху босненските сърби, за да го предотврати, но не намира Сърбия за директно отговорна.

Най-малко 100 000 души загиваха между 1992 г. и 1995 г. във войната, предизвикана от разпада на бивша Югославия. Мюсюлманите и хърватите в Босна поскаха да се откъснат от Сърбия, заради което срещу тях се изправиха босненските сърби.

Четенето на комплексното съдебно решение продължи два часа.

Съдия Розалин Хигинс, председател на съда, обяви: “Съдът намира, че актовете на геноцид в Сребреница не могат да бъдат приписани като отговорност на (сръбските) държавни органи”

Преди това съдия Хигинс отхвърли твърденията на Сърбия, че съдът няма никаква юрисдикция. Аргументите на Белград бяха, че съдът може да се произнася само по спорове между страни членки на ООН, а членството на бивша Югославия бе суспендирано през 1992 г., след което през 2001 г. бе приета Сърбия и Черна гора, която обаче през 2006 г. се раздели на две отделни държави.

Съдия Хигинс обяви, че Сърбия е била задължена да спазва Конвенцията за геноцид от 1948 г.

Освен това, посочи съдия Хигинс, Сърбия е възприела “правната идентичност” на бивша Югославия и Черна гора не е субект по обвинението за геноцид.

Докато течеше заседанието, група оцелели от босненския конфликт демонстрираха пред съдебната сграда и носеха плакати “Сърбия е виновна”.

Сред тях беше Хедижа Краджич, която е загубила съпруга си, баща си и дядо си при клането в анклава Сребреница. “Постановление на съда, че Сърбия е извършила геноцид в Босна означава всичко за мен”, коментира тя пред ББС.

Решението на Сърбия, че клането в Сребреница съставлява геноцид, потвърждава по-ранно определение на трибунала в Хага за военните престъпления в бивша Югославия.

Босна твърди, че Белград е предизвикал етническа омраза, осигурил е въоръжение на босненските сърби и има активно участие в убийствата.

В жалбата на Босна, подадена на 20 март 1993 г., се посочва, че тогавашното цивилно и военно югославско ръководство е отговорно за геноцид срещу мюсюлмани и хървати по време на войната в Босна. Въпреки че след смяната на режима в Белград на 5 октомври 2000 г. сръбските власти (т.е. на Съюзна република Югославия, а по-късно на Сърбия и Черна гора), поискаха спорът да бъде решен извънсъдебно, официално Сараево не се отказа от жалбата.

Белград твърди, че конфликтът е бил вътрешна война между босненски етнически групи и отрича каквато и да е намеса.

Делото Босна и Херцеговина срещу Сърбия и Черна гора започна преди една година. Решението на Международния съд има задължителен характер.

Хагският трибунал вече излезе с обвинителни присъди срещу отделни лица за геноцид в Босна и определи клането в Сребреница като геноцид.

Съгласно мирното споразумение от 1995 г. Босна е разделена на мюсюлманско-хърватска федерация и босненска сръбска държава. Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик вече каза, че няма да приеме присъда и няма да я прилага.

В решението на Международния съд се казва още, че Сърбия все още е изправена пред предизвикателства, свързани с разпадането на бивша Югославия.

Нейните преговори с ЕС бяха преустановени заради това, че Белград не сътрудничи достатъчно на трибунала в Хага.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?