Мигрантите от Турция към Гърция се увеличават, отчете ООН

Мигрантите от Турция към Гърция се увеличават, отчете ООН

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) отчете увеличаване на потока от мигранти и бежанци, които пристигат в Гърция по море от Турция, предаде ДПА.

Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процента повече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина.

Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, информира гръцкото министерство на миграционната политика.

Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица на гръцко-турската граница, се е удвоил в сравнение с миналата година.

През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас. По думите му властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната.

По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови. Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?